Νέα κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του μετά τις παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών αλλά και του αντιπροέδρου των Τόριδων. Το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί αναλυτές είναι εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο μετά την πρόταση δυσπιστίας που τον έφερε αντιμέτωπο με αρκετούς από τους βουλευτές του, χωρίς ωστόσο να χάνει την πλειοψηφία.
Ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης, Ρίσι Σουνάκ ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ότι «οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι’ αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι αυτό και παραιτούμαι».
Ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ στην επιστολή παραίτησης του, απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον, γράφει μεταξύ άλλων: «Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον».
Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου».
Κύμα παραιτήσεων
Ο αντιπρόεδρος των Τόριδων, Μπιν Αφολάμι, λίγη ώρα μετά ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του live σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μόνο τη δική μου υποστήριξη, αλλά του κόμματος και της χώρας. Και για το λόγο αυτό νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί. Πρέπει κανείς να παραιτηθεί, δεν μπορώ να υπηρετήσω υπό τον πρωθυπουργό».
Η παραίτηση των δύο υπουργών και του αντιπροέδρου ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.
Τις τρεις παραιτήσεις ακολούθησαν κι άλλες αλλά μεσαίων στελεχών του κόμματος και βουλευτών, αλλά και δηλώσεις στήριξης στον Τζόνσον από υπουργούς της κυβέρνησης και άλλα στελέχη.
Αναλυτές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις των κορυφαίων στελεχών o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες».
Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κοροναϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένοι από τους εξέχοντες επικριτές του πρωθυπουργού κάλεσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
Φίλοι και εχθροί
Ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να έχει τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Επιχειρήσεων.
Αλλά τώρα φαίνεται πιο πιθανό ότι άλλοι υπουργοί, σε πιο κατώτερους ρόλους, οι οποίοι έχουν ασκήσει κατ’ ιδίαν κριτική στον Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δύο παραιτηθέντων υπουργών που μπορεί να έχουν φιλοδοξίες και για την ηγεσία.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας κλυδωνίζεται εδώ και καιρό από σκάνδαλα που φτάνουν μέχρι τον ίδιο τον Τζόνσον. Από τα partygate μέχρι τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις οι Τόριδες δεν προλαβαίνουν να μετράνε νέες ρωγμές.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα έχασαν δύο έδρες στο κοινοβούλιο, στις αναπληρωματικές εκλογές που προκηρύχθηκαν επειδή δύο βουλευτές τους υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν καθώς ενεπλάκησαν σε ξεχωριστά σεξουαλικά σκάνδαλα.
Σκάνδαλα και κρίση
Ένας άλλος Συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη με την υποψία του βιασμού και άλλων αδικημάτων και του ζητήθηκε να μην προσέρχεται στη Βουλή μέχρι να ολοκληρώσει η αστυνομία την έρευνά της. Ο Τζόνσον δεχόταν πιέσεις ακόμη και από δικούς του βουλευτές να αποπέμψει τον Πίντσερ από το Κόμμα. Δύο βουλευτίνες, η Κάρολιν Νόουκς και η Κάρεν Μπράντλεϊ, είπαν ότι το κόμμα ακολουθεί μια ασυνεπή και ασαφή προσέγγιση σε περιπτώσεις σεξουαλικής παραβατικότητας.
Και πίσω από όλα αυτά υπάρχουν και τα προβλήματα που έχουν ταλανίσει την κοινωνία της Βρετανίας, από τον κοροναϊό έως την κρίση και την ακρίβεια. Τα κακά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές έδειξαν τη δυσκολία του Τζόνσον να πείσει για τις εναλλακτικές του. Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, που παρόμοιες είχαν να γίνουν δεκαετίες ζορίζουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο τη στιγμή που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση η κρίση της βρετανικής κυβέρνησης βαθαίνει και η καρέκλα του Τζόνσον δεν σταματά να «τρίζει».