Διεργασίες στη Γερμανία για να υποδεχτεί περισσότερους μετανάστες από τη Μόρια

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Περισσότερους μετανάστες σκοπεύει να δεχθεί η Γερμανία.

 

 

Αυξάνεται η πίεση στον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ να επιτρέψει γρήγορα την υποδοχή προσφύγων στην Γερμανία από τη Μόρια.

 

 

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ για την απαγορευτική στάση του. «Ο πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) πρέπει να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων γρήγορα, προκειμένου να βοηθηθούν αυτοί οι φτωχοί, απελπισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι οικογένειες και τα παιδιά.

 

 

Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί και τις 13.000 από την Μόρια, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά», τόνισε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ προανήγγειλε πρωτοβουλία από κοινού με τη Γαλλία για το θέμα.

 

 

Πίεση από τους Σοσιαλδημοκράτες για πρόσφυγες από τη Μόρια

 

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, κάλεσε τον ΥΠΕΣ Ζέεχοφερ να επιτρέψει στις τοπικές αρχές και στις ομοσπονδιακά κρατίδια που είναι πρόθυμα να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια.

 

 

«Πρέπει να είναι δυνατόν όσοι έχουν δηλώσει δατεθειμένοι να δεχτούν πρόσφυγες, να τους επιτραπεί να βοηθήσουν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες και μήνες», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv.

 

 

Επιστολή 16 Χριστιανοδημοκρατών: Να επιτραπεί η είσοδος 5.000 προσφύγων στη χώρα

 

Επίσης, σε επιστολή τους προς προς τον Ζέεχοφερ, 16 Χριστανοδημοκράτες βουλευτές του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα «εάν είναι δυνατόν και σε συμφωνία με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εάν είναι απαραίτητο μόνο από την Γερμανία. Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά να ανακουφιστεί η προφανής ανθρώπινη δυστυχία», αναφέρουν στην επιστολή τους η οποία βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

 

 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, είναι ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή.

 

 

Και ο ΟΗΕ ζητά από τη Γερμανία δράση για τους πρόσφυγες στη Μόρια

 

Ο Φρανκ Ρέμους, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γερμανία, προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί επιπλέον μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά.

 

 

«Η Γερμανία επιμένει μέχρι τώρα σε μια ευρωπαϊκή λύση, κάτι το οποίο μπορώ να καταλάβω. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το χαιρέτιζα θερμά αν επανεξεταζόταν η τρέχουσα πολιτική», δήλωσε ο Φρανκ Ρέμους σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Die Welt”.

 

 

«Ως εργαζόμενος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την προθυμία πολλών γερμανικών κρατιδίων και δήμων να δεχθούν πρόσφυγες. Θα ήταν καλό σημάδι αν μπορούσε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση αυτής της προθυμίας για την υποδοχή πρόσθετων προσφύγων και εάν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν περαιτέρω συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία.

 

 

Πυρά Ρέμους κατά ΕΕ

 

Ο Ρέμους κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ασχολήθηκε με τους καταυλισμούς με τον ενδεδειγμένο τρόπο. «Γνωρίζω μερικές χώρες που τους έχουν διαχειριστεί πολύ καλύτερα, αν και έχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ήμουν στην Υεμένη, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων με αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πικρό που αυτό δεν λειτουργεί σε εμάς», είπε.

 

 

Όπως είπε «την Ελλάδα ασφαλώς την κατέβαλε το γεγονός ότι διεσπάρησαν στα νησιά τόσα πολλά άτομα που ζήτησαν άσυλο τα τελευταία χρόνια».