Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ θα ξεκινήσουν από το 2025 να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή

Ο σχετικός νόμος υπήρχε από το 2014

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, λένε ότι η θανατική ποινή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ποινικό κώδικα της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ΛΔΝ).

 

 

Ο νόμος υπάρχει ήδη από το 2014

Η ΛΔΝ έχει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της από το 2014, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν νόμοι για την εφαρμογή της. Η Διεθνής Αμνηστία, που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο, δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις επίσημων εκτελέσεων στην περιοχή.

Δικαστήριο στην ΛΔΝ τον Ιούνιο καταδίκασε δύο Βρετανούς -τους Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ– και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν σε θάνατο για «δραστηριότητες μισθοφόρων» αφού συνελήφθησαν ενώ μάχονταν με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι δικηγόροι τους λένε ότι θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης, που ελήφθη ύστερα από μια βιαστική δίκη χωρίς ενόρκους και χωρίς πρόσβαση για ανεξάρτητα ή διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ασαφές τι σημαίνει ο νέος ποινικός νόμος για τους 3 καταδικασμένους

Δεν ήταν σαφές τι θα σημαίνουν για τους άνδρες αυτούς οι νέες κανόνες –που περιγράφονται στην επικαιροποιημένη εκδοχή του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της νομοθετικής εξουσίας της αποσχισθείσας περιοχής.

Ο νέος ποινικός κώδικας, που τίθεται σε ισχύ σήμερα, αναφέρει επίσης ότι η θανατική ποινή εκτελείται από εκτελεστικό απόσπασμα και ότι ο επικεφαλής της δημοκρατίας των αυτονομιστών θα έχει τον τελικό λόγο για την απονομή χάρης σε όποιον έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι έδωσε εντολή στη Ρωσία να διασφαλίσει ότι οι καταδικασθέντες δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, από το οποίο η Ρωσία έχει αποσυρθεί από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία λέγοντας ότι προστατεύει τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «γενοκτονία» από το Κίεβο.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι δεν υπάρχουν διωγμοί των Ρώσων στην περιοχή και ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς αυτούς ως πρόφαση για κατάληψη εδαφών και για απόπειρα ανατροπής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες στη ΛΔΝ και τη γειτονική αυτοναακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, που αναγνωρίζονται μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν τμήμα της Ρωσίας.

Πολιτικοί της ΛΔΝ υποστηρίζουν ότι, εάν η περιοχή ενταχθεί στη Ρωσία, θα ακολουθήσουν τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας, όπου ισχύει μορατόριουμ για την θανατική ποινή.

Η Ρωσία και οι αντιπρόσωποί της στο Ντονμπάς λένε ότι οι ξένοι μαχητές είναι «μισθοφόροι» και κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από την προστασία της Συνθήκης της Γενεύης που απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ