Στη Βουλή μετέβη σήμερα η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, όπου και παρουσία του προέδρου, Κώστα Τασούλα, παρουσίασε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής τον απολογισμό.
Ποιοι έδωσαν το παρών
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών»: Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής, εκπρόσωποι των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (Μητροπολίτης Ιγνάτιος, Αριστείδης Χατζής, Πασχάλης Κητρομηλίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Νίκος Κανελλόπουλος, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ναπολέων Μαραβέγιας), ο γενικός εκτελεστικός συντονιστής της Επιτροπής, Μάρτων Σίμιτσεκ, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Γιώργος Μυλωνάκης, Γιάννης Σμυρλής, Ελένη Δουνδουλάκη, Κωστής Κοντογιάννης και Θοδωρής Παπαπετρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών-δωρητών.
«Οι απολογισμοί στην Ελλάδα δεν έχουν καλή τύχη, είμαστε περισσότερο των ανακοινώσεων και όχι των λογοδοσιών. Μας αρέσει να ξεκινάμε κάτι να το διαφημίζουμε και να μην κοιτάμε αν αυτό ολοκληρώθηκε. Εδώ έχουμε μία αντιστροφή» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Τασούλας και προσέθεσε: «Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε το έργο της με ευθύνη και σεμνότητα, δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την κοινωνία και τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου και θα τιμήσει αυτή την ανεπανάληπτη επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία. Έκτοτε είχαμε μια πρωτοφανή αλλαγή σκηνικού, η πανδημία που χτύπησε όλο τον κόσμο, αλλά το έργο της Επιτροπής δεν πτοήθηκε, υπήρξε προσαρμοστικότητα».
«Η πρόεδρος και τα στελέχη κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική κοινωνία, με την ελληνική περιφέρεια και να καταστρώσουν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων, μνήμης και προοπτικής, βασισμένα πάνω στα πανίσχυρα θεμέλια του 1821» σημείωσε και χαρακτήρισε «πολυσήμαντη και πολυπλόκαμη» τη δράση της Επιτροπής και «σπουδαίο» τον απολογισμό της. «Ανέστησε στα μάτια όλων μας το θεμελιακό γεγονός της υπάρξεώς μας και έδωσε μια εμπεριστατωμένη απάντηση στο πώς θα είναι η Ελλάδα το 2040 και όλα αυτά χωρίς χρήματα των φορολογουμένων, μέσω των χορηγιών και των καταπληκτικών αναμνηστικών νομισμάτων» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι μέσα από το έργο της Επιτροπής «υποστηρίχθηκε η υγεία, η καινοτομία, το περιβάλλον, η αίσθηση ότι όχι απλώς θυμούμαστε, αλλά ότι αυτή η θύμηση μας κάνει δυνατότερους για να χαράξουμε την προοπτική μας».
«Η Βουλή αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την πρόεδρο της Επιτροπής, τα μέλη της Επιτροπής, τους εθελοντές, τον κόσμο που παρά την πανδημία τίμησε τη μνήμη του ‘21 και αφήνει σημαντική παρακαταθήκη» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής και τίμησε την κυρία Αγγελοπούλου με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, που προέρχεται από αναμνηστικά γεγονότα του 1821 και είναι η πρώτη σφραγίδα του Βουλευτικού το 1823.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της επιτροπής με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, είπαμε ότι επιδίωξη μας δεν είναι μόνο να τιμηθεί η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και οι άνθρωποι που τη σημάδεψαν, αλλά η επέτειος να αποτελέσει και μία ευκαιρία να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα».
Όπως επισήμανε, τα πάντα έγιναν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπογράμμισε το άνοιγμα στην κοινωνία που κατέθεσε τις προτάσεις της και την επιλογή της Επιτροπής να χρηματοδοτηθούν δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποτύπωμα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις της παράτασης, που έγιναν πράξη με την αξιοποίηση του πλεονάσματος που είχε να επιδείξει η Επιτροπή στο τέλος του επετειακούς έτους, χάρη στη χρηστή διαχείριση των πόρων της.
Την αγορά οχημάτων για το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Πυροσβεστικό Σώμα, την αγορά του νέου τηλεσκοπίου στον Σκίνακα, τη χρηματοδότηση της έρευνας για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια στο Άστρος Κυνουρίας, την πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, το Πρόγραμμα «Δεδομένα για το κοινό καλό» κ.ά.
«Πρόκειται για δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα και σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, οι οποίες αναφέρονται στις περιοχές της υγείας της επιστήμης της εκπαίδευσης της πολιτικής προστασίας του πολιτισμού και λοιπά» σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου.
«Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε για την Επιτροπή τρόπον τινά “μίτο της Αριάδνης” και μας οδήγησε σε πολλές επιλογές μας. Αναδεικνύεται καλύτερα με τις τελευταίες δύο δράσεις και γι’ αυτό τις άφησα τελευταίες στην παρουσίαση. Ο Μίτος αυτός είναι οι ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ και οι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Για παράδειγμα στο “Πρόγραμμα ζωής” συνεργάζεται η Ιατρική σχολή των Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Οργανισμός εγκεφαλικού επεισοδίου, το κέντρο υγείας Άστρους και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας. Στο πρόγραμμα «Δεδομένα για το Κοινό Καλό» συνεργάζεται ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, Ελληνικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα τμήματα πληροφορικής 4 μεγάλων εταιριών του δημοσίου που εποπτεύονται από το πρώην Υπερταμείο. Μόνος του δεν μπορεί κανένας ενώ μαζί μπορούμε πάντα!» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».