Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οι ουρανοί πέριξ της Ρωσίας προς διάφορες κατευθύνσεις έκλεισαν, ενώ περιορίστηκαν οι πτήσεις και εντός της Ρωσίας, αφού 11 αεροδρόμια στο νότο της χώρας δεν λειτουργούν εδώ πάνω από τρεις μήνες, όπως αναφέρει το BBC.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Σερβία, απαγόρευσαν στα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο τους χώρο, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δυτικοί αερομεταφορείς επίσης σταμάτησαν τις πτήσεις προς την Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι απευθείας πτήσεις από την Ρωσία να μειωθούν κατά 62%. Αυτή την στιγμή υπάρχουν απευθείας πτήσεις μόνο σε 19 χώρες.
Ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης
Τώρα οι Ρώσοι για να φθάσουν σε χώρες των οποίων ο εναέριος χώρος είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροσκάφη, πρέπει να κάνουν μετεπιβιβάσεις. Κύριος κόμβος μετεπιβιβάσεων έχει γίνει η Κωνσταντινούπολη. Ένα άλλο «παράθυρο» στην Ευρώπη παραμένει το Βελιγράδι. Η Σερβία δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα αεροπλάνα της πραγματοποιούν πτήσεις προς την Μόσχα την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να φθάσουν και μέσω των χωρών του Περσικού
Εντός της Ρωσίας οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν επίσης περιοριστεί. Την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απαγόρευσε τις πτήσεις σε 11 αεροδρόμια στον νότο της χώρας. Έκτοτε η απαγόρευση αυτή έχει ανανεωθεί 18 φορές και η τελευταία έως τις 18 Ιουνίου. Αυτή την στιγμή από τους δημοφιλείς προορισμούς στον νότο της Ρωσίας ο μόνος που έχει αεροπορική σύνδεση είναι το Σότσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας , στα τέλη Μαΐου τα περισσότερα τουριστικά πακέτα πουλήθηκαν για την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, ενώ στο εσωτερικό για την Αμπχαζία και την ίδια την Ρωσία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC (ρωσική υπηρεσία)