Quantcast

Αφεντούλη (στέλεχος ΝΑΤΟ) στα Παραπολιτικά 90,1: Φοβάμαι ότι το παζάρι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα πάρει έντονες διαστάσεις

«Για να άρει το βέτο ο Ερντογάν θα πρέπει να πάρει όλα αυτά τα ανταλλάγματα τα οποία ρεαλιστικά δεν είναι πολύ πιθανό να δοθούν», ανέφερε

«Πιστεύω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, αλλά το θέμα είναι ότι το παζάρι φοβάμαι θα ανέβει πολύ ψηλά, θα πάρει διαστάσεις πολύ έντονες». Αυτό δήλωσε η κα Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Πιο αναλυτικά, δήλωσε

Αναφορικά με τις συζητήσεις για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, η κ. Αφεντούλη, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαβουλεύσεις και ο γενικός γραμματέας θα επιχειρήσει να κάνει μια τέτοια διαμεσολάβηση τις επόμενες μέρες αλλά αυτό που διαμηνύεται από την τουρκική πλευρά είναι ότι είναι περισσότερο πιθανό να διατηρήσουν τις αντιρρήσεις παρά να τις άρουν. Αυτή είναι η αίσθηση μου τουλάχιστον η προσωπική. Τώρα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν ενδεχομένως να αλλάξουν την τελευταία στιγμή. Να σας θυμίσω το θρίλερ της Συνόδου Κορυφής του 2008 με την Ουκρανία και τότε να πάρει υποψηφιότητα προς ένταξη όπου Μπους και Μέρκελ με χαρτί και με μολύβι δούλευαν μέσα στη Σύνοδο Κορυφής. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θρίλερ έχω την εντύπωση».

«Για να άρει το βέτο ο Ερντογάν θα πρέπει να πάρει όλα αυτά τα ανταλλάγματα τα οποία ρεαλιστικά δεν είναι πολύ πιθανό να δοθούν», ανέφερε ακόμη.

Ερωτηθείσα αν η στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα αιτήματα της Τουρκίας μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Ενδεχομένως άλλωστε και γι’ αυτό γίνεται, γι’ αυτο έχουν επιλεγεί αυτοί οι τόνοι οι οποίοι είναι μετριοπαθείς σε σχέση με ένα ζήτημα το οποίο είναι μείζονος σημασίας. Άλλα σας λεω σήμερα ερχόμενη στο γραφείο άκουγα για την υπόθεση με τη Σουηδία και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανατραπεί σήμερα διότι έχει ψηφοφορία για πρόταση μομφής στη Βουλή και η κυρία αυτή βουλευτής κουρδικής καταγωγής για την οποία η Τουρκία έχει εγείρει μεγάλο θέμα, αυτή είναι η μια ψήφος από την οποία εξαρτάται η επιβίωση της σουηδικής κυβέρνησης. Καταλαβαίνετε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα».

Αναφορικά με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Πιστεύω οτι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αλλά το θέμα είναι ότι το παζάρι φοβάμαι θα ανέβει πολύ ψηλά, θα πάρει διαστάσεις πολύ έντονες».

Ερωτηθείσα αν άκουσε το ΝΑΤΟ το μήνυμα του κ. Παναγιωτόπουλου, τόνισε: «Ναι είστε βέβαιοι ότι το ακούει πάρα πολύ και υπάρχει και πολύ μεγάλη ανησυχία, οπωσδήποτε υπάρχει αυτή η ανησυχία. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εγείρει ζητήματα ‘’συμμαχικότητας’’».

Αναφορικά με τη ρητορική που υιοθετεί η Τουρκία, είπε:« Υπάρχει μια ρητορική η οποία εξυπηρετεί και το εσωτερικό ακροατήριο κατα κόρον λόγω της κατάστασης που υπάρχει στη γειτονική χώρα αλλά διαβάζω διάφορους αμερικανούς κυρίως αναλυτές να λένε ότι δεν είναι μόνο προς ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου αυτή η ρητορική, ότι η Τουρκία έχει πράγματι κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται τη δική της ασφάλεια σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα κι ότι ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε όλες τις πλευρές εάν υπήρχε μια πιο σοβαρή, ειλικρινή συζήτηση για το ποιες είναι οι προτεραιότητες, οι ανησυχίες οι τουρκικές , ποιες είναι οι δικές μας κτλ. Αμερικανική ανάλυση είναι αυτή ότι δεν αντιλαμβανόμαστε υπαρκτές ανησυχίες ειδικά ως προς την τρομοκρατία και το κουρδικό».

Ερωτηθείσα αν το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια επέκταση του πολέμου, δήλωσε: «Προετοιμάζεται από την πρώτη μερα αλλά δεν το εύχεται διότι η επέκταση του πόλεμου εξαρτάται εάν θα έχει επίπτωση σε επικράτεια που καλύπτεται από το ΝΑΤΟ ή οχι. Εάν η επέκταση γίνει όπως λέγεται από διάφορα σενάρια προς την Μολδαβία για παράδειγμα εκεί δυστυχώς επέκταση ή παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει».

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις ενός τούρκου πτέραρχου ότι ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία και πια θα είναι η θέση του ΝΑΤΟ την περίπτωση θερμού επεισοδίου, ανέφερε η κ. Αφεντούλη: «Αυτά των πτέραρχων, απόστρατων κτλ κρατάω μικρό καλάθι για να είμαι ειλικρινής γιατί δεν ξερω τι εξυπηρετούν. Νομίζω κακώς γίνεται η αναπαραγωγή σε τόσο μεγάλη έκθεση όλων αυτών των δηλώσεων, δεν νομίζω οτι ωφελεί τη δική μας επικοινωνιακή στρατηγική. Εν πάση περιπτώσει ούτε πιστεύω ειλικρινά ότι θα υπάρξει τέτοιου είδους πρωτοβουλία από άλλης πλευράς διοτι έχουν απόλυτη επίγνωση ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια ζητήματα, ειδικά με τις ΗΠΑ που να θυμίσω έχουν πολυ ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα».