Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Οι Εύζωνες αποτελούν σύμβολο του μεγάλου βάθους και εύρους του ελληνικού πνεύματος

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε μετά από δύο χρόνια λόγω πανδημίας

Η παρουσία του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη μεγάλη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, 201 χρόνια μετά, που έλαβε χώρα στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ύστερα από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, δημιούργησε ενθουσιασμό και περηφάνια στους χιλιάδες ομογενείς που έκαναν χθες την καρδιά του απανταχού Ελληνισμού να χτυπά δυνατά.

 

Της μεγαλειώδους παρέλασης είχε προηγηθεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ένας από τους μεγάλους τελετάρχες της παρέλασης, εστίασε τον λόγο και την προσοχή του στους Εύζωνες εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του τόσο προς αυτούς όσο και προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την παρουσία τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «οι Εύζωνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί να φαίνεται, κάτι πολύ περισσότερο από μια ελίτ φρουρά, της οποίας η ιστορική και ξεχωριστή στρατιωτική στολή τούς ταυτίζει με την πατρίδα μας στο μυαλό όλου του κόσμου».

«Οι Εύζωνες, πρόσθεσε, που ήρθαν στη Νέα Υόρκη για να αναδείξουν την υπερηφάνειά μας και τη δόξα μας για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αποτελούν σύμβολο του μεγάλου βάθους και εύρους του ελληνικού πνεύματος, θυμίζοντάς μας όλες τις πνευματικές αρετές που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και να επιτύχουμε.

Στην ουσία, αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο και λαμπρότερο υπάρχει στις παραδόσεις μας φέροντας την αξιοπρέπειά τους και στη δοξολογία μας και στην παρέλασή μας.

Εμπνευσμένοι από το παράδειγμά τους, συνέχισε, ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, που αποτελεί την ελευθερία που δώρισε σε μας και σε ολόκληρη την οικουμένη μια τεράστια κληρονομιά πολιτισμού, φιλοσοφίας, γλώσσας και τέχνης, χαρίσματα που βαφτίστηκαν από τους χριστιανούς προγόνους μας για να γίνουν η δόξα του Βυζαντίου, μια δόξα που ζει στο πνεύμα και στη διακονία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ας πορευτούμε ευγνώμονες στον Θεό και στις θυσίες των ηρώων του 1821, με χαρά και υπερηφάνεια, σταθεροί και πιστοί, όπως οι ισχυροί και ευγενείς Εύζωνες, στον σκοπό της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου».