Συνεχίζεται το θρίλερ του ελληνικού πληρώματος που βρίσκεται στα χέρι ατων Ιρανών, οι οποίοι κατέλαβαν πειρατικά τα δύο πλοία υπό την ελληνική σημαία στον περσικό κόλπο. Οι πρώτες ερμηνείες είχαν να κάνουν με αντίδραση των Ιρανών στο περιστατικό της περασμένης εβδομάδος για το ιρανικό πλοίο έξω από την Εύβοια. Ωστόσο από ό,τι φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο περίπλοκα.
Ρωσία και Ιράν φαίνεται πως έχουν συμμαχήσει για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των δυτικών. Έτσι οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο στα 2 ελληνικά τάνκερ για αντίποινα στη νόμιμη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου με ιρανική σημαία πριν λίγες μέρες στην Κάρυστο.
Η Ρωσία, μετά την αμφιταλαντευόμενη στάση των Τούρκων οι οποίοι πατούν και στις δύο βάρκες (ΝΑΤΟ και Ρωσία), φαίνεται πως έχουν στραφεί εξ ολοκλήρου στη συμμαχία με έναν καθαρό εχθρό του ΝΑΤΟ, το Ιράν, μια ακόμη, τουλάχιστον κατ’ ευφημισμόν, πυρηνική δύναμη.
Σε αυτό το κλίμα η αγωνία κορυφώνεται για τους Έλληνες ναυτικούς με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών να ζητά την άμεση απελευθέρωση τους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim οι Ιρανικες ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δε διατρέχουν κίνδυνο.
«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», γράφει το πρακτορείο Tasnim.
«Σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών έχουμε αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν τόσο οι ναυτικοί μας όσο και τα πλοία», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.
Την ίδια στιγμή όμως οι New York Times αποκαλύπτουν ότι δεν αποκλείεται και άλλα ελληνικά πλοία να έχουν την ίδια τύχη.
Το πρακτορείο Tasnim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν αν το δεξαμενόπλοιο και το φορτίο του δεν επιστραφούν.
Ο Περσικός κόλπος είναι γεμάτος ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία συχνά φυλάσσονται από έμπειρους μισθοφόρους. Σε περίπτωση που γίνει ένα νέο ρεσάλτο ο κίνδυνος να σημειωθεί κάποιο είναι μεγάλος.
Το πειρατικό ρεσάλτο έχει πυροδοτήσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Μεγάλα ξένα πρακτορεία όπως η Daily Mail και το France 24 μεταδίδουν την είδηση, ενώ ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό κόλπο», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.
Σιγή ιχθύος από το Ιράν
Όσον αφορά τις ενέργειες της ιρανικής πλευράς μετά τη σχετική ανακοίνωση για την υγεία των μελών των πληρωμάτων, επικρατεί σιγή ισχύος. Γεγονός που επιτείνει τον πόλεμο νεύρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Τεχεράνης με στόχο να δώσει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και την ΕΕ μετά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δεσμεύσει τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά της Εύβοιας.
Η πρωτοφανής πειρατική αυτή ενέργεια, που έγινε εν μέσω αφενός της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω περιστατικά κατάσχεσης πλοίων ή φορτίων ιρανικών συμφερόντων.
Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που έκανε προς τον Ιρανό Πρέσβη τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ναυτικών αλλά και των πλοίων.
Το υπουργείο εξωτερικών που χειρίζεται διπλωματικά την υπόθεση μιλά ανοικτά για πειρατεία και τονίζει πως αν η υπόθεση δεν διευθετηθεί άμεσα θα επιδεινώσει όχι μόνο τις σχέσεις Αθήνας- Τεχεράνης, αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν.
«Βέλη» Ισραήλ κατά Ιράν: «Το άσυλο που απολάμβανε η Τεχεράνη έχει τερματιστεί», ανέφερε ο Μπένετ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε εχθές ότι το Ιράν δεν θα παραμείνει ατιμώρητο για τις επιθέσεις που υποκινεί, μέσω τρίτων χωρών.
Η δήλωση αυτή, έγινε μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη ενός συνταγματάρχη των Επαναστατικών Φρουρών η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Ο Χασάν Σαγιάντ Χοντάι κατηγορούνταν από το Ισραήλ για το σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο, πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός στα λάστιχα του αυτοκινήτου του, από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα.
Συνδέθηκαν με τη Μοσάντ
Η τακτική αυτή, ήταν σύμφωνη με προηγούμενες δολοφονίες στο Ιράν, κυρίως πυρηνικών επιστημόνων και συνδέθηκαν ευρύτερα με τη Μοσάντ.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι μέλη του δικτύου των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση στην Τεχεράνη.
Το γραφείο του Μπένετ που εποπτεύει την Μοσάντ αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία.
Ωστόσο, σε σημερινά σχόλια προς τους υπουργούς του, ο Μπένετ κατηγόρησε το Ιράν για επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση των συμφερόντων του Ισραήλ.
“Το ιρανικό καθεστώς, για δεκαετίες επιδίδεται σε τρομοκρατία κατά του Ισραήλ και της περιοχής, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους και απεσταλμένους, αλλά το κεφάλι του χταποδιού, το ίδιο το Ιράν απολαμβάνει ασυλίας,” δήλωσε ο Μπένετ.
“Όπως έχουμε τονίσει προηγούμενα, η εποχή της ασυλίας του ιρανικού καθεστώτος έχει τερματιστεί. Αυτοί που χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες, αυτοί που οπλίζουν τους τρομοκράτες και αυτοί που τους στέλνουν, θα πληρώσουν το πλήρες τίμημα” των πράξεών τους, πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.