Βερολίνο: Συμφωνία για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ειδάλλως «διαφορετικά εργαλεία»

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, η G7 θα δεσμευθεί για τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να καταλήξει ήδη τις επόμενες ημέρες σε συμφωνία για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ή να αναζητήσει «διαφορετικά εργαλεία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ομάδας των Επτά που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο κ. Χάμπεκ δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά τα διαφορετικά εργαλεία.

 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, η G7 θα δεσμευθεί για τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα.

«Όλες οι χώρες πρέπει να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και αυτό περιλαμβάνει και την Ουγγαρία… Εάν αυτό ληφθεί ως βάση για τη συζήτηση, τότε μια συμφωνία θα ήταν εφικτή. Εάν όμως συμπεριληφθούν και άλλα θέματα στην υπόθεση του εμπάργκο στο πετρέλαιο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και έθεσε εμμέσως ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. «Γνωρίζω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συνομιλίες. Σε πέντε ημέρες έχουμε το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή είναι, θεωρώ, η διαδρομή, είτε για την επίτευξη συμφωνίας είτε για την αναζήτηση διαφορετικών εργαλείων», τόνισε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα εργαλεία.

Σε ό,τι αφορά το συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ομάδας των Επτά, ο κ. Χάμπεκ επισήμανε ότι κεντρικό θέμα των συνομιλιών αποτελεί η διατήρηση των στόχων για την κλιματική αλλαγή παρά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρεται η δέσμευση των κρατών να τερματίσουν έως το 2030 την επιβλαβή για το κλίμα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. «Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την καταστροφική για το κλίμα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και τη μη-βιομηχανική παραγωγή θερμότητας με άνθρακα έως το 2030», αναφέρεται στο κείμενο που έχει ετοιμάσει η γερμανική προεδρία και στο οποίο, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, διαφωνούν ακόμη οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θεωρώντας υπερβολικά φιλόδοξο τον στόχο.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι η υπουργική συνάντηση θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Βαυαρία, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που θα επηρεάσουν κατόπιν και την Ομάδα των Είκοσι, στην οποία συμμετέχουν αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ενεργειακή ανάκαμψη, καθώς τα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού και αυξανόμενου πληθωρισμού καθίστανται όλο και πιο πιεστικά», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ασκεί πίεση προς τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, τονίζοντας ότι η λογική του «Business as usual» δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή. «Ο πόλεμος και η κλιματική κρίση πρέπει να προκαλέσουν ισχυρή αντιστροφή της τάσης της G7 και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ πρέπει να τους πείσει για αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γερμανία Μάρτιν Κάιζερ.

Η συνοικοδέσποινα της συνάντησης υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, δήλωσε από την πλευρά της ότι το πιο σημαντικό μήνυμα της συνάντησης είναι ότι «λύνουμε όλες τις κρίσεις από κοινού» και ανέφερε την κλιματική κρίση, την εξαφάνιση των ειδών και την ρύπανση ως ιδιαίτερες οικολογικές προκλήσεις.