Για ρωσική μυστική επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων από το καταδρομικό Μόσκβα, που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου όταν δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Ουκρανούς, κάνουν λόγο οι μυστικές Υπηρεσίες του Κιέβου. Μάλιστα, γονείς χαμένων ναυτικών της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δηλώνουν ανοικτά ότι οι Ρώσοι βύθισαν το πλοίο για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την βύθισή του, χωρίς πρώτα να πραγματοποιήσουν κάποια επιχείρηση διάσωσης των τραυματιών…
Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, η επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών μελών του πληρώματος από το βυθισμένο πλοίο διήρκεσε δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή 7 σκαφών. «Απομάκρυναν τα πτώματα και τον διαβαθμισμένο εξοπλισμό», δήλωσε ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Η Μόσχα δεν έχει προς το παρόν παραδεχθεί το μέγεθος της τραγωδίας με την βύθιση του «Μόσκβα», ωστόσο το τελευταίο διάστημα γονείς ναυτών που υπηρετούσαν στο πλοίο απευθύνουν εκκλήσεις για να πληροφορηθούν επισήμως την τύχη των παιδιών τους.
Ένας από τους γονείς που συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια αυτή – ο 43χρονος Ντμίτρι Σκεμπετς, που έχασε τον 20χρονο γιο του Γιέγκορ στο βυθισμένο πολεμικό πλοίο, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν προσπάθειες διάσωσης , οι αξιωματικοί εγκατέλειψαν το πλοίο σαν ποντίκια, ενώ οι τραυματίες ναύτες εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους.
«Θέλετε να ξέρετε γιατί δεν υπήρχαν βαριά τραυματίες μεταξύ των επιζώντων από το «Μόσκβα»; Επειδή τους άφησαν να πνιγούν στο πλοίο που βούλιαζε».
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πατέρας υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Ρώσοι βύθισαν μόνοι τους το «Μόσκβα» , επειδή γνώριζαν ότι αν ρυμουλκούνταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, οι πάντες θα αντιλαμβάνονταν ότι είχε χτυπηθεί με πυραύλους και ότι η φωτιά , για την οποία μιλούσαν αρχικά οι ρωσικές Αρχές δεν οφειλόταν σε ατύχημα.
Ο 43χρονος πατέρας επιβεβαίωσε ότι ο γιός του ήταν ένας απλός στρατεύσιμος, που δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο ως επαγγελματικό στέλεχος του ρωσικού Ναυτικού, «όπως πολλοί άλλοι στο πλοίο».
Προσθέτει δε ότι αν το παιδί του ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός δεν θα μιλούσε, μιας και θα ήξερε ότι ο γιος του είχε εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει συνθήκες πολέμου – κάτι που δεν συνέβη.