Quantcast

Αλληλεγγύη Μέρκελ-Μακρόν στην Ελλάδα: Δεν θα ανεχθούμε απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Άνγκελα Μέρκελ, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο (διεθνές) δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη θερινή κατοικία του Μακρόν η Μέρκελ με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα
ΚΟΣΜΟΣ 20|08|2020 | 10:59
Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου, όπου συζήτησαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τις δύο χώρες, όπως η κρίση στην Λευκορωσία, ο κορωνοϊός και φυσικά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία διέψευδε κατηγορηματικά πως Μέρκελ και Μακρόν ήρθαν σε ρήξη με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, τόνισε και εκείνος την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και παρά την κρίση στις σχέσης Άγκυρας και Παρισιού τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να επαναδεσμευτεί η Τουρκία στη συζήτηση με την Ευρώπη.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να εργαστούμε μαζί, σε μια κοινή ατζέντα με σκοπό από την μια μεριά να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και έχουμε την ξεκάθαρη θέληση, την αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως επίσης την θέληση να προασπίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της έντασης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, όπως και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντιώμαστε με την καγκελάριο από την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου» σημείωσε παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ζούμε σε καιρούς που προβάλουν σειρά προκλήσεων, είπε ο Μακρόν, που ανέφερε πως συζήτησε με τον Άνγκελα Μέρκελ για την πανδημία του κορωνοϊού και άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι γεωπολιτικές εντάσεις. «Είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που επανασυντάσσεται» είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε πολλά θέματα στα οποία καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ που επίσης αναφέρθηκε στην συμφωνία για το Ταμείο Αλληλεγγύης που όπως θύμισε ξεκίνησε έπειτα από τη γαλλογερμανική πρόταση.

Η ΕΕ πρέπει να κάνει τη φωνή της ακουστή στο διεθνές στερέωμα, τόσο απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία. «Είναι ξεκάθαρο δεν είναι ισχυρή παρά όταν μιλά με μια φωνή και όταν υπερασπίζεται τον πλουραλισμό» είπε η Μέρκελ που τόνισε πως στα βασικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση.

«Έχουμε ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει πολύ ένταση αυτή την περίοδο και αν η Γαλλία και η Γερμανία ενώσουν τις δυνάμεις τους θα βρούμε ενδιαφέρουσες λύσεις που θα επιτρέψουν μια αποκλιμάκωση και θα αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες επιθέσεις και πιστεύουμε πως όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου, διαπραγμάτευσης και όχι μέσω στρατιωτικής έντασης» είπε επίσης η Γερμανίδα πολιτικός.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόσκληση στην εξοχική κατοικία στην γαλλική Κυανή Ακτή, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά και σημείωσε πως βρίσκεται «στο ωραιότερο μέρος του κόσμου».