Πάνω από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας των εφιαλτικών πλημμυρών στον άνω ρου του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα.
Αστυνομικοί, εργάτες και εθελοντές χρησιμοποιούν σάκους με άμμο σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τον ύψους 71 μέτρων Γιγάντιο Βούδα του Λεσάν, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν της Κίνας, καθώς τα λασπωμένα νερά έφθασαν στη βάση του ηλικίας 1.200 ετών μνημείου για πρώτη φορά από το 1949, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV.
Οι Αρχές της εν λόγω επαρχίας, που διασχίζει ο Γιανγκτσέ, ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο εξαιτίας των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων.
Η επιτροπή διαχείρισης της τεράστιας υδροηλεκτρικής εγκατάστασης των Τριών Φαραγγιών, που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τις πλημμύρες του ποταμού, σήμανε χθες, Τρίτη, κόκκινο συναγερμό, αναμένοντας αύξηση της στάθμης των εισερχόμενων υδάτων κατά πέντε μέτρα -δηλαδή, 74.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο σήμερα, το υψηλότερο αφότου χτίστηκε.
Η εγκατάσταση αυτή περιορίζει τον όγκο των υδάτων που διαρρέουν αποθηκεύοντάς τα σε δεξαμενές, η πληρότητα των οποίων βρίσκεται εδώ και πάνω από έναν μήνα 10 μέτρα πάνω από το επίσημο επίπεδο κινδύνου!
Οι Αρχές της Κίνας πασχίζουν να αποδείξουν ότι τα τεράστια φράγματα και οι δεξαμενές που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του Γιανγκτσέ, στον άνω ρου του, έχουν προστατεύσει την περιοχή από χειρότερες καταστροφές φέτος, αλλά οι επικριτές θεωρούν ότι τα έργα αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση.