Quantcast

Ευλογιά των πιθήκων: Η Βρετανία χορηγεί εμβόλιο άλλης ασθένειας για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό

Η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων οδήγησε τη Βρετανία στην απόφαση να διαθέσει το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς σε ορισμένους υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που ενδέχεται να εκτέθηκαν στον ιό.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.

Το 1980 η ευλογιά έγινε η πρώτη ανθρώπινη ασθένεια που εξαλείφθηκε από τον πλανήτη χάρη σε παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως, ωστόσο αρκετές χώρες διατηρούν αποθέματα για την περίπτωση βιολογικής επίθεσης.

«Το εμβόλιο προσφέρθηκε σε όσους το χρειάστηκαν» ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

Στο μεταξύ, η δανέζικη εταιρεία Bavarian Nordic γνωστοποίησε ότι συνήψε συμβόλαιο για τη διάθεση εμβολίων κατά της ευλογιάς σε ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάστηκε. Παραμένει ασαφές αν πρόκειται για τη Βρετανία.

Η μετάδοση από σεξουαλική επαφή δείχνει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς αρκετά κρούσματα στη Βρετανία αφορούν γκέι άνδρες, αν και μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε καταγραφεί η συγκεκριμένη οδός μετάδοσης.

Η ευλογιά των πιθήκων, νόσος που ενδημεί στην Αφρική αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια στον υπόλοιπο κόσμο, είναι συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε στις 7 Μαΐου σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νιγηρία στη Βρετανία, όπου έχουν έκτοτε αναφερθεί ακόμα οκτώ περιστατικά. Από τότε η Πορτογαλία έχει αναφέρει 14 κρούσματα, η Ισπανία 7 και οι ΗΠΑ και η Σουηδία από ένα. Στην Ιταλία, ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί και δύο ερευνώνται ως ύποπτα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδοναι στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.