Η Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί ποικίλες πιέσεις σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον «επαναπατρισμό» 33 ανθρώπων που η Τουρκία έχει ζητήσει λόγω καταγγελλόμενων διασυνδέσεών τους με οργανώσεις που θεωρεί «τρομοκρατικές», ανέφεραν σήμερα Δευτέρα κρατικά ΜΜΕ, μετά την αρνητική στάση που εξέφρασε η Άγκυρα σε μια ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.
Η Άγκυρα απειλεί με βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει επαρκής «συνεργασία» των δυο σκανδιναβικών χωρών στο θέμα αυτό.
Τους λόγους που η Σουηδία πρέπει να προβεί σε ιστορική αλλαγή πολιτικής και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εξήγησε νωρίτερα στην ομιλία της στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.
Μιλώντας στην έναρξη μιας τρίωρης κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Άντερσον αναγνώρισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια «ιστορική αλλαγή στην προσέγγιση της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας» και ότι η ουδετερότητα και η στρατιωτική μη ευθυγράμμιση ήταν επωφελείς για τη Σουηδία.
«Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί σήμερα» τόνισε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πίτερ Χούλτκβιστ. Η κυβέρνηση της Σουηδίας θα συνεδριάσει εντός της ημέρας για να λάβει την ιστορική απόφαση να ζητήσει την ένταξη στη Συμμαχία, επιβεβαίωσε.
«Αν μάς επιτεθούν θα μας έχουμε βοήθεια, αν επιτεθούν σε άλλους θα βοηθήσουμε» υπογράμμισε τη Δευτέρα και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστηρίζοντας την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κατά την ιστορική συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο.
«Το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας έχει αλλάξει ριζικά» τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας, ανοίγοντας τη συζήτηση στη σκιά του μπαράζ ρωσικών απειλών για να δικαιολογήσει την απόφαση ένταξης στη Συμμαχία.
Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.