ΟΗΕ: Απέρριψε την αμερικανική πρόταση για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΩΣ «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε χθες την αμερικανική πρόταση για ψήφισμα υπέρ της παράτασης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, προκαλώντας τη μήνιν της Ουάσιγκτον, η οποία κατήγγειλε την ψηφοφορία ως «απαράδεκτη».

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον εγκρίθηκε μόνον από δύο χώρες, άλλες δύο το καταψήφισαν και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη του Συμβουλίου απείχαν, όπως ανακοίνωσε η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο. Σε περίπτωση που το σχέδιο ελάμβανε εννέα ευνοϊκές ψήφους, η Κίνα και η Ρωσία κατά πάσα βεβαιότητα θα ασκούσαν βέτο, όμως δεν υπήρξε ανάγκη γι’ αυτό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, το Συμβούλιο, του οποίου μόνιμα μέλη είναι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), «απέτυχε σήμερα να εκπληρώσει τη θεμελιώδη αποστολή του”, δηλαδή “τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί ένα 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για το κορυφαίο στον κόσμο κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτή η έκβαση αντιβαίνει στις επιθυμίες πολλών αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω η ψηφοφορία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια μακρά αναμέτρηση με επιπτώσεις για τη διεθνή συμφωνία του 2015, που συνήφθη για να αποτραπεί η απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Το εμπάργκο όπλων υπόψιν λήγει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που επικυρώνει αυτήν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν τόνισε πως η άρνηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στην ψηφοφορία για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν ήταν «απογοητευτική, δεν αποτελούσε όμως έκπληξη». «Χάσαμε σήμερα, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Fox News Channel.

Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να προκαλέσει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν «εντός των προσεχών ημερών».

Να σημειωθεί πως άμεση υπήρξε η αντίδραση του Ιρανού ομολόγου της στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί, ο οποίος δήλωσε πως όποια επιστροφή των κυρώσεων κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αντιμετωπισθεί με δριμύτητα από το Ιράν, οι επιλογές μας δεν είναι περιορισμένες».

Η Τεχεράνη  υπόψιν χαιρέτησε βέβαια σήμερα το εν λόγω αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απέρριψε ένα σχέδιο ψηφίσματος της Ουάσινγκτον για παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

«Στα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μοσαβί. Μόνο δύο από τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου παράτασης του εμπάργκο.

«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (για να ψηφίσει) μαζί τους», επισήμανε αναφερόμενος στις προσπάθειες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ντροπιάζονται στον ΟΗΕ, αλλιώς θα απομονωθούν, ακόμη περισσότερο από τώρα», υποστήριξε.