Quantcast

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τάσσονται η Τσεχία, η Σλοβακία και η Νορβηγία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών βρίσκονται στη Γερμανία στις εργασίες της άτυπης συνάντησης της Συμμαχίας

Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

Ο τσέχος υπουργός Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις θεωρεί φίλες χώρες και αυτό θα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης της Πράγας. Ο κ. Λιπάβσκι σημείωσε ωστόσο ότι η ένταξη απαιτεί «μακρύ οδικό χάρτη» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύουμε ότι η ένταξή της θα ενισχύσει τη συνεργασία στον βορρά», δήλωσε και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Πάντα χτίζουμε με γνώμονα την αποτροπή και την ασφάλεια, αλλά τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα με την Ρωσία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ τόνισε ότι ο πόλεμος «γίνεται πολύ κοντά στα σλοβακικά σύνορα, οι πολίτες μας φοβούνται και πρέπει να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε όσα εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ», ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας – και με στρατιωτικά μέσα – «μέχρι η Ουκρανία να νικήσει». «Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ηττηθεί και αυτό θα ήταν καταστροφή για την Σλοβακία, την Ευρώπη και την διατλαντική κοινότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ρωσία πολιτικά έχει χάσει τον πόλεμο, καθώς έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι «προφανώς χρειάζεται ομοφωνία» για την απόφαση ένταξης μιας χώρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και τα 30 κράτη – μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας». Η χώρα του, πρόσθεσε, είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα.