Ουκρανία: Το Κογκρέσο καλεί τον Μπάιντεν να οργανώσει διαδρόμους για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών

Εκατομμύρια τόνοι σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου είναι επί του παρόντος «κλειδωμένοι» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico - Γιατί Αμερικανοί νομοθέτες και παρατηρητές πιστεύουν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος είναι ο μόνος τρόπος για τη διοχέτευση πρώτων υλών στην αγορά

Να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για να οργανώσει την προμήθεια εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν «μπλοκαριστεί» στην Ουκρανία, κάλεσαν Αμερικανοί νομοθέτες του Κογκρέσου την κυβέρνηση του Μπάιντεν, σύμφωνα με το Politico.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως η Ουάσινγκτον, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της, αναζητά ευκαιρίες για την επιστροφή των ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των τιμών για αυτόν τον πόρο και να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση.

Εκατομμύρια τόνοι σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου είναι επί του παρόντος «κλειδωμένοι» στην Ουκρανία, υποστηρίζει το Politico, με τους τοπικούς αγρότες να ετοιμάζονται για τη συγκομιδή αλλά δεν θα έχουν χώρους να τα αποθηκεύσουν, σε πρίπτωση που δεν καταφέρουν να τα στείλουν στο εξωτερικό. Το σχετικό ρεπορτάζ θεωρεί ως κύριο πρόβλημα την παύση της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών λόγω του πολέμου του Πούτιν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί νομοθέτες και διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος είναι ο μόνος τρόπος για τη διοχέτευση πρώτων υλών στην αγορά. Η Ουάσινγκτον έχει τώρα ένα «στενό παράθυρο δράσης», καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται, σύμφωνα με διακομματική ομάδα νομοθετών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν πως ο Λευκός Οίκος διερευνά επιλογές για τη διαχείριση της προμήθειας σιτηρών. Παρ’ όλα αυτά, γράφει το Politico, η δημιουργία χερσαίων οδών για την παράδοση των ουκρανικών σιτηρών θα απαιτήσει μεγάλο οικονομικό κόστος και θα διαρκέσει πολύ καιρό. Επιπλέον, οι χερσαίες μεταφορές εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν παραδόσεις, στους όγκους που μεταφέρονται μέσω των θαλάσσιων οδών.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού, το ένα πέμπτο του καλαμποκιού και περισσότερο από το ήμισυ του ηλιέλαιου, όπως υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.