Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η εξαιρετικής σημασίας αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
Κατά την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να εκφραστούν οι αντιρρήσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της συμφωνίας.
Στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση και βαρύτητα στις λεπτομέρειες της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα), ενώ αφήνει ένα παράθυρο και για ένταξη κάποιων νέων με την πάροδο του χρόνου.
Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήδη έχουν κυκλοφορήσει στους διαδρόμους της Βουλής και, όπως μαθαίνουμε, είναι αρνητικές. Κριτική στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, άλλωστε, είχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2021, υποστηρίζοντας ότι «με την υπογραφή του ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος».
Ωστόσο, τώρα η συμφωνία -εν μέσω ουκρανικού πολέμου και παραληρήματος του Πούτιν- έχει υψηλή στρατηγική σημασία, κάτι που φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζουν κοινοβουλευτικές πηγές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για την αμυντική συμφωνία, σε μια λογική να βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και να αναλάβουν το κόστος των αποφάσεών τους. Πρόκειται άλλωστε για την «αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, που ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», την οποία τώρα καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Δημοσιεύθηκε στο Secret το Σάββατο 7 Μαΐου