Τροπολογία Πλεύρη για το φάρμακο – Όλες οι αλλαγές

Άμεσος στόχος είναι να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του Θάνου Πλεύρη για το Φάρμακο (στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια) όπου αλλάζει ριζικά το φαρμακευτικό τοπίο για ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρείες.

Άμεσος στόχος είναι να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε αλλαγές που αφορούν εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ, οι μέθοδοι των οποίων τροποποιούνται.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα υπάρξει «ένα επιπλέον «ριμπέιτ» στα μη γεννόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ καθώς θα υπάρξει και ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα των κατηγοριών 1Α και 1Β, με την ενοποίησή τους. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει πλαφόν του «κλόου – μπακ».

Επίσης προβλέπεται για τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας που διαθέτουν φαρμακευτικά σκευάσματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέγιστο ποσό επιστροφής, ανάλογα με την αξία των φαρμάκων, δηλαδή τη νοσοκομειακή τους τιμή μείον την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 5%, πλέον ΦΠΑ, ως εξής:

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 0,01 έως 5 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) 0%.

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 20%.

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 40%.

Με το άρθρο 7, ορίζονται δύο κατηγορίες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τον καταλογισμό υποχρεωτικής επιστροφής (claback).

 

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία που κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή