ΔΕΘ: Μόνο ο πόλεμος είχε καταφέρει ως τώρα να την ακυρώσει

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1926

Απίστευτο φαντάζει το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

 

Από το 1926 έως και σήμερα η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έχει ουσιαστικά ακυρωθεί για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο δεύτερος ο κορωνοϊός.

 

 

Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να ματαιωθεί η 85η ΔΕΘ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, που προγραμμάτιζε να δώσει δυναμικό «παρών» με σχεδόν όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.

 

 

Αρχή το 1926, διακοπή το 1940

 

Η διαδρομή της ΔΕΘ ξεκίνησε το 1926. Οπως γράφει το thessalonikiartsandculture.gr ο Νικόλαος Γερμανός (ο εμπνευστής της ΔΕΘ, στις 28 Απριλίου του 1925 ως βουλευτής είχε καταθέσει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα) ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Αρεως ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (έχει κατεδαφιστεί σήμερα) στην περιοχή Στρατηγείο. Kάλυπτε 7.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα αρχεία της ΔΕΘ, στην πρώτη Εκθεση συμμετείχαν 600 εκθέτες και είχε 100.000 επισκέπτες.

 

Η Nestle μοιράζει στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης δωρεάν γάλα. Η ανέχεια την εποχή εκείνη είναι τέτοια που σχηματίζονται ουρές για το απρόσμενο δώρο.

 

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία «Ε. Χριστοδούλου-Παστέρ» παρουσιάζει στη ΔΕΘ «θεραπεία συφιλίδος με το ελληνικό βισμούθιο».

 

Η επίσκεψη στη ΔΕΘ διαφημίζεται στις εφημερίδες ως ιστορικό καθήκον: «Κάθε Ελλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφθεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας».

 

Είναι η εποχή που οι φίλοι της μπίρας μπορούν να απολαύσουν ένα παγωμένο ποτήρι «ΦΙΞ» το οποίο κόστιζε μία δραχμή, ακούγοντας ραδιόφωνο, αφού ο ραδιοηλεκτρολόγος Χρήστος Τσιγγιρίδης ξεκινούσε τη λειτουργία του Πρώτου Ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ναζί και ο εμφύλιος «πάγωσαν» τη ΔΕΘ για 10 χρόνια

 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στη συνέχεια οι ναζί, αλλά και ο εμφύλιος ήταν οι αιτίες που η ΔΕΘ ματαιώθηκε για μία 10ετία. Την περίοδο της κατοχής οι ναζί εισέβαλαν στους χώρους της ΔΕΘ και χρησιμοποίησαν τα περίπτερα σαν αποθήκες.

 

Μάλιστα, η καταστρεπτική μανία των ναζί τους οδήγησε στο να ανατινάξουν τα κτίρια της ΔΕΘ πριν από την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη. Οι καταστροφές, αλλά και ο εμφύλιος στη συνέχεια δεν άφησαν περιθώρια στην επαναλειτουργία της Διεθνούς Εκθεσης.

 

 

1951: Η επιστροφή της ΔΕΘ

 

Μετά το τέλος της δεκαετίας, το 1951 άνοιξε ξανά τις πύλες της όταν ο τότε πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της ΔΕΘ και για τη διοργάνωσή της διατέθηκαν 5 δισ. δρχ. από τις Αμερικανικές Πιστώσεις και άλλο 1 δισ. για τη διαφήμισή της. ΔΕΘ ήταν και πάλι γεγονός και η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε ήταν απίστευτη. Την 1η μέρα που άνοιξε δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν πολλά ταμεία με αποτέλεσμα με δυσκολία να μπουν 20.000 άτομα και να μείνουν εκτός τουλάχιστον 5.000 επισκέπτες. Συνολικοί επισκέπτες βρέθηκαν 543.000, 100.000 εκ των οποίων ήταν από εκτός Θεσσαλονίκης. Το εισιτήριο ήταν 4.000 δρχ. ενώ το εργατικό-υπαλληλικό 2.000 δρχ.

 

 

Για πολλούς φάνταζε απίθανο να ματαιωθεί η 85η ΔΕΘ, ωστόσο οι συνθήκες που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός τα έχουν κάνει όλα διαφορετικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση μετά την εισήγηση των ειδικών να αποφασίσει τη ματαίωση της Εκθεσης.