Οργή στην αμερικανική εβραϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση της Αριζόνας να επιλέξουν τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να σκοτώσουν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως το μέσο εκτέλεσης θανατοποινιτών.
Μετά το εκτελεστικό απόσπασμα και την ηλεκτρική καρέκλα, σειρά παίρνει στις εκτελέσεις ο θάλαμος αερίων.
Οι συντηρητικές αμερικανικές Πολιτείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προμηθευτούν υλικά για τα θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα που χρησιμοποιούν στις εκτελέσεις των καταδίκων και έτσι θέλουν να μιμηθούν τους Ναζί. Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του Φρανκ Ατγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού.
Το δίλημμα
Οι αρχές έδωσαν στον θανατοποινίτη το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων.
Όμως, η μητέρα του Φρανκ Ατγουντ ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί, εξήγησε ο Τζο Πέρκοβιτς. Στις ΗΠΑ, επτά συνολικά Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων, κυρίως ως δεύτερη επιλογή. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999. Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος.
Οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου -το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο στους κατάδικους- και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα, οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια.
Στην Αριζόνα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2014, όταν ένας θανατοποινίτης έπαθε σπασμούς και αγωνιούσε για δύο ώρες μέχρι να πεθάνει, αφού του χορηγήθηκε το ενέσιμο διάλυμα. Ομως, οι αρχές της Αριζόνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εκτελέσεις από φέτος.