ΥΠΕΞ: Οργή για το ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο – O Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στον Μπάιντεν

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Για “πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς της Τουρκίας”, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επεσήμανε, μέσα σε μία ημέρα, την περασμένη Τετάρτη είχαμε 168 παραβιάσεις του εναερίου χώρου και 42 υπερπτήσεις. Έγιναν υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και κατοικημένων περιοχών σε αρκετά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος κ.λ.π.)

“Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως πρόκειται για ρεκόρ, καθώς ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος είχε γίνει το 2020, οπότε και υπήρχε κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, και ήταν 23, περίπου οι μισές.

“Σ αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά επηρεάζει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σημείωσε δε πως η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα καλής γειτονίας που η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι “πάντα υπέρ των καλών σχέσεων με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

“Εδώ μιλάμε για σαφή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία δε μπορεί να μείνει αναπάντητη και γι’ αυτό μάλιστα έγιναν δύο διαδοχικά διαβήματα μέσα σε δύο ημέρες από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη”, επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμη πως ο υπουργός Εξωτερικών είχε αρκετές επαφές με πρέσβεις στην Αθήνα και υπογράμμισε αυτή την κατάσταση, ενώ έγιναν και παράλληλα ενημερώσεις στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Επεσήμανε πως στόχος είναι να πέσει η ένταση και αυτό ήταν και το μήνυμα που μεταφέρθηκε σε εταίρους και συμμάχους. Υπογράμμισε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι “καταδικαστέα και απαράδεκτη”, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται σε μία περίοδο που όλη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία.

Σημείωσε δε πως το ζήτημα της αύξησης της έντασης από πλευράς Τουρκίας είναι αυτονόητο ότι θα τεθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και στις επαφές που θα έχει εκεί στις 16 και τις 17 Μαΐου.

Ερωτηθείς σχετικά με το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποφασίζει σήμερα η ΕΕ, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως η Ελλάδα εναρμονίζεται και εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις που συναποφασίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Θα ήταν ευχής έργον αν και άλλες χώρες που θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική εναρμονίζονταν με τις αποφάσεις της ΕΕ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη και στο ταξίδι που είχε ο ίδιος στο Ισραήλ από την 1η έως τις 3 Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων. Όπως ανέφερε, μετέβη εκεί και με τους δύο ρόλους του, του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του συντονιστή για τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε εντατικές επαφές με αρμοδίους στο ισραηλινό ΥΠΕΞ για θέματα δημόσιας διπλωματίας, καθώς το Ισραήλ έχει ιδιαίτερα σημαντική πορεία στον τομέα αυτό, αλλά και στη χρήση των νέων τεχνολογιών γι’ αυτό το σκοπό.

 

Στη Μαδρίτη αύριο ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας

Στη Μαδρίτη θα βρεθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατόπιν πρόσκλησης του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλβάρεζ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Το βασικό ζήτημα που θα συζητηθεί στην τρίτη διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, την Αφρική κλπ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου και την πρόεδρο του ισπανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο κ. Δένδιας συναντάται με τον πρέσβη του Ιράν και στη συνέχεια θα μιλήσει με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, ενώ αργότερα θα μιλήσει με τον ομόλογό του της Μολδαβίας.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Ρέιτσελ Ομάμο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, η Κένυα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1. Θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διεύρυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, δε στάθηκε δυνατόν να συμπέσουν τα προγράμματα των τεσσάρων υπουργών για κατ’ ιδίαν συνάντηση και γι’ αυτό προτιμήθηκε αυτή η λύση. Το σημαντικό όμως, όπως τόνισε, είναι ότι γίνεται η τηλεδιάσκεψη αυτή και θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα.

Στις 10 Μαΐου συνεδριάζει η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ (MDCA).

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με νέους και απερχόμενους πρέσβεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου υπουργού των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη.

Στις 11 Μαΐου, ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Μαρακές για να συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνάντησης για την καταπολέμηση του ISIS, ενώ θα πραγματοποιήσει και διμερείς επαφές με ομολόγους του.

Στις 12 Μαΐου θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της MDCA.

Στις 13 Μαΐου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου.

Στις 16 και 17 Μαΐου ο κ. Δένδιας θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στις 8 Μαΐου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση, συζήτηση με νέους στο Ζάππειο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Στις 12 Μαΐου θα συμμετάσχει στην τριμερή συνοδο Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας στην Αθήνα. Στη σύνοδο θα παρεβρεθούν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Γκεοργκίεφ και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν.

Στην ατζέντα θα βρεθούν, η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και τα σχέδια για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό

Την Πέμπτη 19 Μαΐου θα μεταβεί στο Τορίνο της Ιταλίας προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική συνοδο των κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις 8 και 9 Μαΐου στο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 12 Μαΐου θα επισκεφθεί το Βερολίνο για τον 5ο γύρο διυπουργικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού σχεδίου δράσης.

Στις 12- 14 Μαΐου θα επισκεφθεί τη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Εμπορίου ‘Ανα Χάλμπεργκ, θα εγκαινιάσει το τοπικό παράρτημα του ελληνοσουηδικού επιμελητηρίου και θα συναντηθεί με επιχειρηματίες.

Τέλος, στις 16 και 18 Μαΐου θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον.