Quantcast

Αρμενία: Πάνω από 200 συλλήψεις σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης

Oι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πασινιάν - Διαφωνούν με την πολιτική του έναντι του Αζερμπαϊτζάν

Περισσότερα από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Αρμενίας σε διαδηλώσεις που διοργάνωσε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ότι θέλει το Γερεβάν να εγκαταλείψει τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

 

 

Το αρμενικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 206 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Γερεβάν και σε πολλές επαρχιακές πόλεις όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κυκλοφορία στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση Πασινιάν.

Στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές σε κινητοποιήσεις που συνεχίζονται από την Κυριακή οι οποίες καλούν στην παραίτηση του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ο Πασινιάν είναι προδότης και οι συνεχιζόμενες και αυξανόμενες διαδηλώσεις στους δρόμους θα τον αναγκάσουν να παραιτηθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισκάν Σαγκατελιάν.

Ο Σαγκατελιάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διαδήλωσης για σήμερα το βράδυ στην Place de France στο κέντρο της αρμένικης πρωτεύουσας, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα για να καταγγείλουν την πολιτική υποχώρησης, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, του Πασινιάν έναντι του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο Νικόλ πρέπει να φύγει, θα φύγει, γιατί είναι σύμβολο της ήττας και η Αρμενία δεν έχει μέλλον με έναν τέτοιο ηγέτη», αναφώνησε ένας από τους διαδηλωτές, ο Σεργκέι Χοβανισιάν, ένας 57χρονος σιδηρουργός.

«Είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το Καραμπάχ για το οποίο χύσαμε το αίμα μας», είπε αγανακτισμένος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, για το οποίο Αρμενία και Αζεμπαϊτζάν μάχονται εδώ και τριάντα χρόνια, ήταν το διακύβευμα το 2020 ενός πολέμου έξι εβδομάδων που άφησε περισσότερους από 6.500 νεκρούς πριν από την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε κατόπιν διαμεσολάβησης της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών που ήλεγχε από τον πρώτο νικηφόρο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες ειρηνευτικής δύναμης.

Τον Απρίλιο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι «η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις της για το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δηλώσεις τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι αποκαλύπτουν την επιθυμία να παραχωρηθεί όλη αυτή η επικράτεια στο Αζερμπαϊτζάν.