Ουκρανία: Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου;

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζει την ήττα των Ναζί το 1945

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί το σενάριο πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει θέσει ως σημαντικό ορόσημο 9η Μαΐου για τις όποιες εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Αρχικά, δυτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανακοινώσει κάποια σημαντική νίκη στο μέτωπο, τώρα, όμως, έρχονται στο φως νέες πληροφορίες από τον… πάπα Φραγκίσκο.

Τα τρία σενάρια

Ο «Ποντίφικας», ο οποίος μίλησε στην ιταλική Corriere della Sera, αποκάλυψε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τελειώσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η νίκη της ΕΣΣΔ κατά της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εορτές για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος του πολέμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι την αποκάλυψη αυτή του έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

«Δεν υπάρχει αρκετή θέληση για ειρήνη» σχολίασε ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνοντας απαισιόδοξος για τις εξελίξεις. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, φυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τον συμβολισμό και την προπαγανδιστική αξία εκείνης της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο. Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θα κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο. Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ, βάσει νομοθεσίας θα του δώσει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να στρατολογήσει στρατεύσιμους για να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, o Γουάλας πρόσθεσε ότι «δεν θα με εξέπληττε, και δεν έχω πληροφόρηση επ’ αυτού, ότι πιθανότατα θα κηρύξει την Ημέρα της Νίκης «ότι πλέον είμαστε σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου και χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μαζικά το ρωσικό λαό».

Ενα τρίτο σενάριο, το οποίο αναπαράγουν αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, είναι το εξής: Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ίδρυση «λαϊκών δημοκρατιών» στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, αναδύεται η πιθανότητα ο Πούτιν να σκοπεύει να αποκαλύψει μια σειρά από νέες «ανεξάρτητες» «λαϊκές δημοκρατίες» ως μέρος του εορτασμού της Ημέρας της Νίκης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει αντίστοιχος φόβος για την Μολδαβία, καθώς υπάρχουν αναφορές από τον αρχηγό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και άλλων Ρώσων αξιωματούχων που υποδεικνύουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία (PMR) στην Υπερδνειστερία, όπως αναγνώρισε τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μολδαβία επικρατεί ανησυχία ότι θα βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της χώρας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.