Η Ίρις Γεωργιάδου είναι μια influencer με ένα από τα επιδραστικότερα προφίλ στο instagram. Η Ίρις προτιμάει να μην γίνεται δαιμονοποίηση των λέξεων και να θέλει οι άνθρωποι να εκφράζονται με τρόπους που καταρρίπτουν τα στερεότυπα.
Η ίδια ούσα απενεχοποιημένη και καλά κάνει δεν διστάζει να φωτογραφήσει το κορμί της γυμνό, και μοιράζεται τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει ότι η ομορφιά δεν χωράει σε στενά πλαίσια και κάποιος είναι όμορφος ακόμη και εάν έχει παραπανίσια κιλά και είναι χοντρός.
Μιλά για τη χοντροφοβία, τον σεξισμό, την πατριαρχία, το body positivity, το body neutrality, τις τοξικές νοοτροπίες και λέει να μην φοβόμαστε να δημιουργήσουμε ακόμη και εάν οι γύρω σας που είναι εγκλωβισμένοι στα στερεότυπα τους, σας στιγματίσουν.
Η ίδια μίλησε στο ladylike.gr σε μια συνέντευξη χείμαρρο. Αρχικά εξήγησε για ποιο λόγο άρχισε να ανεβάζει και να μοιράζεται γυμνές φωτογραφίες της στα social media: «Αυτά έγιναν κάπως ανάποδα. Πρώτα ξεκίνησα το προφίλ μου στο Instagram, και μέσω/λόγω αυτού ήταν που ξεκίνησα να με φωτογραφίζω γυμνή. Ήταν λόγω του Instagram και άλλων λογαριασμών που ξεκίνησα να αναζητώ έννοιες όπως «χοντροφοβία», «σεξισμός».
Μέσα από την ενημέρωσή μου σε αυτά τα θέματα, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να πάω, κατά κάποιο τρόπο, κόντρα σε όσα διάβαζα πως σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Η έκθεσή μου στα social media ήθελα να αποτελέσει ενδυνάμωση για οποιονδήποτε άνθρωπο ένιωσε ανεπιθύμητος ή περιθωριοποιημένος λόγω των προτύπων που επιβάλλει η κοινωνία μας.
Μέσα από το ταξίδι αυτό όμως, ενδυναμώθηκα και εγώ η ίδια. Πέρα λοιπόν από το ότι βρίσκω τέτοιες εικόνες καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσες, είναι και μια, ας πούμε, μπουνιά στο κατεστημένο, που παρουσιάζει ως επιθυμητό, αισθησιακό και όμορφο μόνο το λεπτό σώμα.» λέει αποστομωτικά.
Και στη συνέχεια αναφέρεται στον ρατσισμό που υφίστανται οι χοντροί άνθρωποι: «Ευχαριστώ! Αυτό ακριβώς πιστεύω και εγώ. Ναι μεν υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως κάποιος ειλικρινά θα ήθελε να έχει ο ίδιος περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά θεωρώ πως τις περισσότερες φορές εννοούν “πώς έχεις τόση αυτοπεποίθηση ούσα χοντρή;”
Αναρωτιέμαι συχνά γιατί θεωρείται τόσο εντυπωσιακό το ότι δείχνω το σώμα μου, αλλά την ίδια στιγμή συνειδητοποιώ πως όλοι μας έχουμε γαλουχηθεί με την ίδια εικόνα για τους χοντρούς: Αδρανή, ανέραστα, ανεπιθύμητα πλάσματα, τα οποία λογικά μόνο τρώνε και κωλυσιεργούν.
Και ως χοντροί, για πολλά χρόνια το δεχόμασταν. Δεχόμασταν τη θέση στην οποία μας καταχωρούσε η κοινωνία.» απαντάει
Τα πρότυπα
Η ίδια μιλάει και για τα πρότυπα που θέλουν τη γυναίκα λεπτή και αποκλείουν οποιονδήποτε έχει παραπανίσια κιλά στο σώμα του: «Στην πραγματικότητα, για εμένα, αυτό που είναι ανεπιθύμητο είναι η υποδόρια εμμονή με την εξωτερική εμφάνιση και την ανάγκη αυτής να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα. Έχω έρθει αντιμέτωπη με πολλές αχρείαστες απόψεις και για το σώμα μου και για τον τρόπο που επιλέγω να χειριστώ το προφίλ μου.
Οι αχρείαστες απόψεις αυτές, όμως, δεν έχουν μόνο τη μορφή της κριτικής, αλλά και τη μορφή της συμβουλής ή του συμπεράσματος: «Α, έχασες πολλά κιλά. Φαίνεται», «Ωραία έχασες, αλλά μην χάσεις άλλα», «Καλύτερα να προσπαθήσεις να χάσεις κιλά, ζεις πιο υγιεινά».
Όλα αυτά τα άτομα δεν με γνωρίζουν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν με γνωρίζουν ούτε μέσω του προφίλ μου. Το πόσα πολλά συμπεράσματα δημιουργούνται αποκλειστικά λόγω της εμφάνισής μου, είναι τρομακτικό.»
Η λέξη «χοντρός»
Η λέξη «χοντρός» πλέον στην εποχή μας έχει δαιμονοποιηθεί. Η Ίρις απαντάει: «Φυσικά και την έχουμε δαιμονοποιήσει. Πολλές φορές φτάνω στο σημείο να γελάω, ίσως από αμηχανία και εκνευρισμό, με το πόσο ταμπού είναι ακόμα αυτή η λέξη.
Υπήρξαν φορές που επειδή με αποκάλεσα χοντρή, μου έχουν απαντήσει «Αχ μη λες ‘χοντρή’, είναι άσχημο», «Έ, όχι και χοντρή, δεν είσαι χοντρή! Χυμώδης είσαι». Καθόλου ανεξήγητο σαν φαινόμενο βέβαια, καθώς ο χοντρός άνθρωπος έχει ταυτιστεί με όσα προανέφερα.»