Η επιστολή πυροδοτεί τη συζήτηση σχετικά με την προμήθεια υλικών μπαταριών EV
Ο αμερικανός γερουσιαστής Marco Rubio αναζητά πληροφορίες από τη Volkswagen AG σχετικά με ένα ζευγάρι προγραμματισμένων κοινοπραξιών με εταιρείες που κατηγορούνται ότι έχουν ιστορικό υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καταναγκαστική εργασία και εμπορία ανθρώπων.
Ο Ρούμπιο, ένας Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα γνωστός για την επιθετική του στάση απέναντι στην Κίνα, θέλει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να εξηγήσει την απόφασή της να επιδιώξει συνεργασίες με τις δύο κινεζικές εταιρείες για την προμήθεια νικελίου, κοβαλτίου, λιθίου και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το Bloomberg News.
Απευθυνόμενη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW, Herbert Diess, η έρευνα του γερουσιαστή στις 27 Απριλίου αναφέρει την Zhejiang Huayou Cobalt Co. και την Tsingshan Holding Group Co., τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, ως εταιρείες που κατηγορούνται για ηθικά αμφίβολες δραστηριότητες στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για ανθρωπιστικά ζητήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού για υλικά που απαιτούνται στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Πολλές από τις εισροές εξαρτώνται από την Κίνα ή απαιτούν μέταλλα που προέρχονται από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές ή χώρες όπου η παιδική εργασία σε ορυχεία κοβαλτίου υπήρξε πρόβλημα.
«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Huayou έχει εμπλακεί στην καταναγκαστική εργασία και στην εμπορία ανθρώπων και παιδιών εργαζομένων στα ορυχεία κοβαλτίου της» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έγραψε ο Rubio στην επιστολή. «Εν τω μεταξύ, το Tsingshan εκμεταλλεύεται ορυχεία λιθίου και νικελίου στην Ινδονησία, τα οποία απαιτούν την καταστροφή του οικοσυστήματος των τροπικών δασών και θεωρούνται σημαντικός κίνδυνος για τη βιοποικιλότητα».
Ο Ρούμπιο ενέπλεξε επίσης τη Volkswagen για τα οφέλη που λαμβάνει από την καταναγκαστική εργασία στην οποία εμπλέκεται η εθνική μειονότητα των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιοχή Ουιγούρων Xinjiang της Κίνας. Οι προμηθευτές της Volkswagen και άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν επικριθεί για εικαζόμενες διασυνδέσεις με αμφιλεγόμενα προγράμματα εργασίας στην Xinjiang, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένα και κατηγορηματικά αρνηθεί ότι αυτά αφορούν καταναγκαστική εργασία.