Ουκρανία: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τιρασπόλ της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής - Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα

Αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν, δείχνουν τα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου να έχουν σπάσει. Η Υπερδνειστερία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία το 1990, όμως δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος.

Το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία και ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

Υπενθυμίζεται πως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να διαμηνύει ότι, εάν η Ουκρανία ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους «φίλους» της ρωσικής πλευράς, ο Ζελένσκι «υπερβάλλει» και «κινδυνολογεί» σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την πλευρά της Δύσης.

Ένας Ρώσος εν ενεργεία στρατιωτικός ωστόσο, ο υποστράτηγος Rustam Minnekaev, ήρθε να επιβεβαιώσει, μέσα από δηλώσεις του που αναπαρήχθησαν από τα ρωσικά μίντια, ακριβώς αυτές τις προειδοποιήσεις του Ζελένσκι περί επαπειλούμενων ρωσικών επιθέσεων και σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Ο Minnekaev παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες να δηλώνει, πιο συγκεκριμένα, πως η Ρωσία θέλει τώρα να αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) αλλά και της νότιας, και από εκεί έπειτα να περάσει στην Υπερδνειστερία, όπως ονομάζεται η de-facto αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, μια περιοχή στην οποία επίσης «κυριαρχεί» το φιλορωσικό αυτονομιστικό στοιχείο.

Η Υπερδνειστερία στηρίζεται από τη Μόσχα, ενώ εκεί βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα και ρωσικά στρατεύματα τα οποία η Μόσχα ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις» («peacekeepers»). Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι καμία χώρα, ούτε καν η Ρωσία, δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη συγκεκριμένη περιοχή ως «ανεξάρτητη».