Σανγκάη: Ανακοινώθηκαν επισήμως οι πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό

Τρεις ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι ασθενείς κατέληξαν - Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Σανγκάη - Εθελοντές φροντίζουν για τα κατοικίδια που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και δίψα, αφού μπορεί να μείνουν για μέρες ή ακόμη και για βδομάδες χωρίς κανέναν να τα φροντίσει

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγαλύτερη κινεζική πόλη, Σανγκάη, με τον κοινωνικό αναβρασμό να προδίδει τη μεγάλη κόπωση εκατομμυρίων κατοίκων που υπόκεινται σε ακραίας αυστηρότητας μέτρα. Για πρώτη φορα από την εφαρμογή της καραντίνας και μετά τη σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης Omicron στην περιοχή, οι Αρχές ανακοίνωσαν επισήμως τρεις θανάτους από κορωνοϊό.

Ειδικότερα, οι τρεις ασθενείς που κατέληξαν ήταν από 89 έως 91 ετών, είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και η κατάστασή τους επιδεινώθηκε απότομα. Όλοι τους δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα.

Στην πόλη με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανακοινώθηκαν τελευταίο 24ωρο 2.417 κρούσματα με συμπτώματα αλλά και 19.831 ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Από 1ης Μαρτίου έχουν μολυνθεί στη Σανγκάη πάνω από 370.000 άνθρωποι, ενώ μόνο το 48% των πολιτών από 70 ετών και άνω έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Όσον αφορά στους άνω των 80 ετών, μόνο το 25% έχει εμβολιαστεί.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας παραλλαγής του κορωνοϊού 

Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα της χώρας μας, το πρωτόγνωρο σκηνικό το οποίο έχει στηθεί στην κινεζική πόλη δεν κρύβει κάποιο ανησυχητικό επιστημονικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρά μόνο την επιμονή στην υιοθέτηση της στρατηγικής της «μηδενικής διασποράς» που ακολουθήθηκε εξαρχής στην Κίνα.

«Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σανγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2» αναφέρει ο Οργανισμός.

Δράσεις για να σωθούν τα κατοικίδια

Αφού βρέθηκε θετική στη νόσο Covid-19, η Σάρα Ουάνγκ στάλθηκε σε κέντρο καραντίνας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γάτα της στο διαμέρισμά της στη Σανγκάη. Εθελοντές οργανώνονται τώρα για να σώσουν το γατάκι και άλλα ζώα συντροφιάς από την πείνα και τη δίψα.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση της πανδημίας, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2019. Σχεδόν 25 εκατομμύρια κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου. Η Κίνα εφαρμόζει μια πολύ αυστηρή στρατηγική «μηδενικής Covid», στο πλαίσιο της οποίας όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, οδηγούνται σε κέντρα καραντίνας και απομονώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους τα ζώα τους, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και δίψα, αφού μπορεί να μείνουν για ημέρες ή ακόμη και για εβδομάδες, χωρίς κανέναν να τα φροντίσει.

Πολλοί φοβούνται επίσης ότι ο σκύλος ή η γάτα τους θα υποβληθούν σε ευθανασία από τις υγειονομικές αρχές, κάτι που έχει ήδη γίνει αρκετές φορές στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Το βίντεο που δείχνει ένα μέλος των υγειονομικών υπηρεσιών να χτυπάει μέχρι θανάτου ένα μικρό κόργκι, στις αρχές Απριλίου, προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο.