Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ είχαν μια τυπική συνάντηση στη νεκρή ζώνη (παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας) στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΟΗΕ για την ισοτιμία των γυναικών και το Κυπριακό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά κατά την άφιξή του στη συνέχεια στο Προεδρικό μέγαρο και ουσιαστικά είπε πως δεν προέκυψε τίποτα από την επ’ ευκαιρία «συνομιλία» που είχε με τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρότεινε να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να θέσει κάθε πλευρά τις ανησυχίες της και το πως μπορεί να επανεκκινήσει ο διάλογος ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης συνάντησε την άρνηση του κ. Τατάρ.
»Φαίνεται ότι θέλουν και επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση. Πρότεινα να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω εισηγηθεί. Οι παρεμβάσεις του Τουρκοκύπριου συνομιλητή ήταν αρκούντως ενδεικτικές για τις προθέσεις τους, δηλαδή μια άρνηση, για να είμαι σύντομος» είπε ο κ. Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για «σταθερή αδιαλλαξία» των Τουρκοκυπρίων.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος τουλάχιστον στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «πώς μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος όταν οι όροι εντολής που θέτουν πως θα πρέπει να έχει ένας απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ – και εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ειδικός ή προσωπικός, το θέμα είναι οι όροι εντολής – είναι η λήψη τέτοιων μέτρων καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο να συζητείται κάτι ανάλογο».
Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη έδειξαν να είναι διατεθειμένα να ασκήσουν πιέσεις στον κ. Τατάρ, αλλά και στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ξέρω πού αλλού άσκησαν πιέσεις και αναμένετε ότι μπορεί να ασκήσουν πιέσεις».