Σημαντική αλλαγή στη στάση της Δύσης βλέπει η Τουρκία – Ποια στρατιωτικά προγράμματα επανεκκινεί η Άγκυρα

Η Τουρκία παρήγγειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο 40 F-16

Αλλαγή στάσης της Δύσης έναντι της Τουρκίας δείχνει η είδηση πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχαι αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F – 16 στην Άγκυρα, θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης την ενότητα του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.

Oι πληροφορίες ελήφθησαν από επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, υπονοώντας ότι δεν υποστηρίζει ρητά αυτή τη συμφωνία.

Η Τουρκία παρήγγειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο 40 F-16 και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι πρέπει να ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώληση όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα nziv.net, η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έγινε ασαφής αφού η Αγκυρα αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς και στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35, αναφέρει ακόμα το ισραηλινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το echedoros.gr.

Ερντογάν: Να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις
Σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ήταν καιρός να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και ότι η Τουρκία αναμένει πως η παραγγελία της για τα F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν ακυρώσει την τουρκική παραγγελία για αγορά πάνω από 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η εισβολή του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία το 2019 ανέστειλε τις συνομιλίες με τη γαλλο-ιταλική εταιρεία Eurosam για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας Samp/T.

 

Ομως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαταστήσει στο προσκήνιο την αξία του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να βγάλει το καλύτερο δυνατό από αυτό.

Ως πρώτο απτό αποτέλεσμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «δικτάτορα» το 2021, ανακοίνωσε μετά από συνομιλίες με τους προέδρους της Τουρκίας και της Γαλλίας στις Βρυξέλλες ότι συμφώνησαν να αναβιώσουν μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα οι τριμερείς συνομιλίες να επαναληφθούν μετά τις γαλλικές εκλογές του Απριλίου 2022. Οταν ρωτήθηκε αν εννοούσε την παραγωγή Samp/T, o τούρκος πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Επιβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι συναντήθηκε με «την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά. Εδώ το πιο σημαντικό θέμα ήταν οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία.

»Διότι είχαμε προβλήματα στην παροχή αδειών για εξαγωγές. Ο πρόεδρός μας στην τηλεφωνική συνομιλία έθεσε αυτό το θέμα. Με την υπουργό Εξωτερικών συμφωνήσαμε να ξεπεραστεί αυτό το θέμα με μία ανταλλαγή επιστολών. Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας εργάζονται στο θέμα των επιστολών».

Μίλησε, επίσης, για τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, επισημαίνοντας, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, ότι αξιολόγησαν τα βήματα για τη σύγκληση της τριμερούς συνόδου Τουρκίας, Γαλλίας, Ιταλίας όπως και για την αναζωογόνηση του σχεδίου SAMP-T, για το οποίο παλιότερα είχαμε υπογράψει επιστολή προθέσεων».

«Γνωρίζετε πως ο πρόεδρός μας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ είχε εξετάσει αυτό το θέμα τόσο με τον Μακρόν όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Ντράγκι. Αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούγλου.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η αναφορά του για Βρετανία. «Συναντηθήκαμε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Λιζ Τρας. Παρακολουθήσαμε τα θέματα τα οποία είχαν συζητηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζόνσον και τον πρόεδρό μας σε αυτή την αίθουσα πριν περίπου 15 μέρες» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ενα εξ αυτών ήταν για τον κινητήρα του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους μας TFX από τη Ρολς Ρόις. Η Αγγλία κατάργησε τους περιορισμούς στις εξαγωγές και αισθανόμαστε ικανοποίηση για αυτό. Αλλά εμείς επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε σημαντικά σχέδια από το πολεμικό αεροσκάφος ως και το πολεμικό μας πλοίο, το αεροπλανοφόρο», τόνισε.

 

«Και σήμερα όλοι και ευχαρίστησαν και ανέφεραν ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία, τονίζουν ότι γνωρίζουν την σημασία που έχει η Τουρκία. Στο θέμα των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία κάποιες χώρες ήδη έκαναν βήματα, ενώ άλλες χώρες όπως ο Καναδάς δήλωσαν όπως επιθυμούν να κάνουν βήματα» πρόσθεσε.

«Σημαντική αλλαγή στη στάση των συμμάχων»
«Υπάρχει μία πολύ σημαντική αλλαγή στη στάση των συμμάχων, μία αλλαγή προς τη θετική κατεύθυνση» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16, είπε: «Οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των f-16 και την αγορά νέου τύπου f-16 συνεχίζονται και ακολουθούν μία θετική κατεύθυνση. Φυσικά, στο τελευταίο στάδιο χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου. Υπό αυτή την έννοια η επιστολή που έστειλε προς το Κογκρέσο το υπουργείο Εξωτερικών είναι σημαντική».

Και διευκρίνισε: «Φυσικά, τονίζουν την ενόχλησή τους που αισθάνονται λόγω των s-400, αλλά τονίζουν και τη σημασία που έχει ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων f16 και η πώληση νέων f-16 προς την Τουρκία».