Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Επικοινωνία Ζελένσκι-Μακρόν – Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία (Φώτο)

Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης τις θηριωδίες των Ρώσων - Κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του να εντείνει τις πιέσεις σε βάρος του Κρεμλίνου

Επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος νωρίτερα αναφέρθηκε εκτενώς, απευθύνοντας μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη, στις θηριωδίες των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη.

Κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να εντείνει τις πιέσεις προς το Κρεμλίνο εστιάζοντας στις εικόνες γενικευμένης βαρβαρότητας.

«Οι ρωσικές θηριωδίες στην περιοχή του Κιέβου πρέπει να ερευνηθούν και η Ρωσία θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις. Συνομιλήσαμε με τον Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσαμε και για τις διαπραγματεύσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις. Ευχαριστώ φίλε μου για την ηθική σου στάση» έγραψε σε νέο tweet του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη

«Ρώσοι στρατιώτες σκότωναν και βασάνιζαν για την ευχαρίστησή τους» τόνισε ο Ζελένσκι ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν οι αντίπαλοι».

Επανέλαβε ότι οι ενέργειες των Ρώσων μοιάζουν πολύ με αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και ότι η προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει το μίσος σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Ουκρανού προέδρου στον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν αμάχους και βιάζουν γυναίκες.

Έκανε εκτενή αναφορά στην πόλη Μπούτσα, όπου καταγράφεται ένα σκηνικό φρίκης, μιλώντας για γενοκτονία.

«Ο ρωσικός στρατός σκότωσε εσκεμμένα οποιονδήποτε υπηρέτησε τη χώρα μας. Στόχευσαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Ξεκλήρισαν οικογένειες, ενήλικες και παιδιά, ενώ προσπάθησαν να κάψουν πτώματα. Στέλνω μήνυμα εκ μέρους των πολιτών που τιμούν καθημερινά τη μνήμη των νεκρών και τη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν και πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Οι ενέργειες αυτές δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των τρομοκρατών» τόνισε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε σαφείς αιχμές και για πόλεμο προπαγάνδας, λέγοντας ότι οι  Ρώσοι είναι ικανοί «να κατηγορήσουν τους πάντες, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες».

«Θα πουν μάλιστα ότι τα βίντεο με τα πτώματα είναι στημένα», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Τιμωρήστε παραδειγματικά τη Ρωσία»

«Εχουμε απτές αποδείξεις από δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στην Μπούτσα» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το Άρθρο 1, Κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος είναι ο σκοπός του οργανισμού μας; Ο σκοπός  είναι η διατήρηση της ειρήνης. Και τώρα ο Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάστηκε, ξεκινώντας από το άρθρο 1. Τι νόημα έχουν όλα τα άλλα άρθρα;» διερώτηθηκε, ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε παραδειγματική τιμωρία για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιτες ανάλογες ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε, ακόμη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

«Να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας»

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.