Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της αρχής και στο σύνολο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στην Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων και την κύρωση του Καταστατικού της». ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, νωρίτερα, υπογράμμισε πως «η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια είναι από τους βασικούς άξονες της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και το υπηρετούμε με πολύ μεγάλο πάθος και με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα»
Τόνισε πως τα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ «έχουμε ένα ρεκόρ στρατηγικών επενδύσεων: 4,8 δισεκατομμύρια στρατηγικές επενδύσεις έχουν εγκριθεί και υπάρχουν 7,4 δισεκατομμύρια άλλες στρατηγικές επενδύσεις στο pipeline, οι οποίες πρόκειται να εγκριθούν στις επόμενες λίγες εβδομάδες», όταν «τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχατε 1,2 δισεκατομμύρια στρατηγικών επενδύσεων».
Σήμερα, είπε ο κ. Φραγκογιάννης «παρά την covid έχουμε ρεκόρ εξαγωγών: 25% αύξηση στις εξαγωγές και 48% αύξηση στις ξένες επενδύσεις και φυσικά, νέα εργαλεία ψηφιακής μορφής για συναντήσεις, για επικοινωνία της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδος και των εξαγωγέων με αντίστοιχους του εξωτερικού και μια πληθώρα από επισκέψεις και ψηφιακές συναντήσεις οι οποίες εξυπηρέτησαν την εξωστρέφεια».
Ο υφυπουργός, τόνισε πως «στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και το υπουργείο Εξωτερικών έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία της οικονομικής διπλωματίας υπό το υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει Συμβούλιο Εξωστρέφειας το οποίο δεν υπήρχε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου με όλα τα παραγωγικά υπουργεία, για τη μείωση της γραφειοκρατίας στις εξαγωγές. Υπάρχει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που για πρώτη φορά αναπτύχθηκε υπό την παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών σε όλους τους διπλωμάτες της χώρας μας για τις στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας που πρέπει να κάνουμε ανά κλάδο οικονομίας, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά είδος λειτουργίας της εξωστρέφειας».
Ανέφερε ότι πριν από δεκαπέντε μέρες, στη Σαουδική Αραβία κάναμε μια επιχειρηματική αποστολή με 110 άτομα, 54 επιχειρηματίες, 46 συνολικά επιχειρήσεις σε οκτώ κλάδους της οικονομίας, 300 business to business συναντήσεις και υπήρξαν μια σειρά από συμφωνίες προς όφελος της εξωστρέφειας της χώρας μας.
Σχετικά με την έκθεση “Dubai Expo 2021” είπε πως «πλησιάσαμε το ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Σε πέντε περιφέρειες διοργανώθηκαν υπό το συντονισμό της Enterprise Greece δράσεις για την προβολή τους. Έγιναν δύο επιχειρηματικές αποστολές, μάλιστα η μία με start-up εταιρείες. Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΕΠ με τον αντίστοιχο οργανισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οργανώθηκαν πλείστες κυβερνητικές και επιχειρηματικές συναντήσεις με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Λειτουργεί ένα εστιατόριο το οποίο προβάλλει τη γαστρονομική Ελλάδα στην ίδια την έκθεση και διοργανώθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με πολλά υπουργεία».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως η Enterprise Greece είναι το παράδειγμα που καταρρίπτει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο μετασχηματισμός της νομικής μορφής Οργανισμών σε ΑΕ γίνεται για να προσληφθούν “τα δικά μας παιδιά”, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι έγιναν αναβαθμίσεις και προαγωγές των άξιων στελεχών του, έγιναν αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου στο Enterprise Greece, δεν έχουν γίνει όμως προσλήψεις από την ευρύτερη αγορά.
Παρατήρησε ότι είναι οξύμωρο τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι ο ΟΑΕΠ χρειάζεται εκσυγχρονισμό, να έχει νέα κατάλληλα προϊόντα και την στροφή του στις εξαγωγικές δυνατότητες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να καταψηφίζεται το νομοσχέδιο. Ανέφερε πως σε συνεργασία με τον κορυφαίο ασφαλιστικό ιταλικό οργανισμό SACE αναλύσαμε τα δεδομένα της αγοράς, διορθώνουμε τα νομικά κενά, δημιουργούμε ένα ευέλικτο σχήμα το οποίο θα υποστηρίζει την εξωστρέφεια, ακούσαμε τους φορείς και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Πιστεύουμε είπε πως «πραγματικά εξυπηρετεί η νέα εταιρεία τις ανάγκες της ελληνικής εξαγωγικής επιχειρηματικής κοινότητας με όρους δημοσίου συμφέροντος».