Το παρασκήνιο μετά το πρώτο «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής – Η κόντρα Μέρκελ – Ρούτε

Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Bloomberg: Έσπασε το «όριο» των 400 δισ. για επιχορηγήσεις – Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ προωθούσε την ολλανδική πρόταση κρυφά από τη Μέρκελ;

Η κόντρα Άνγκελας Μέρκελ και Μαρκ Ρούτε όπως και η κρυφή διάσταση απόψεων στη γερμανική κυβέρνηση σε ότι αφορά τους όρους χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ενισχύσει τις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον νέο κορωνοιό, οδήγησαν στο «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους της χρηματοδότησης αλλά και την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων από την αρχική «γενναία» πρόταση της Κομισιόν. Ένα από τα σημεία της διαφωνίας ήταν η σχέση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, το «δεξί χέρι» του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» έχει αντίθετη άποψη από αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μίχαελ Ροτ στηρίζει σθεναρά την ολλανδική πρόταση, δηλαδή την οικονομική ενίσχυση των χωρών υπό μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Χθες ο ίδιος είχε δηλώσει ότι, οι βασικές διαφορές αφορούν το ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι 750 δισεκατομμύρια ευρώ, την αναλογία ανάμεσα σε επιχορηγήσεις (500 δισ. ευρώ) και τα δάνεια (250 δισ. ευρώ) όπως και το αν η βοήθεια από το Ταμείο θα παρέχεται υπό τον όρο της αυστηρής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Οι «φειδωλές» χώρες «Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία» εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας, στη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων και την αύξηση του ποσού των δανείων και σε πολύ αυστηρούς όρους για την παροχή βοήθειας.

Η εφημερίδα «Bild» γράφει χαρακτηριστικά ότι ο Μίχαελ Ροτ στηρίζει την πρόταση του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και όχι αυτή που προωθεί η Καγκελαρία της Γερμανίας.

«Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο τι θέλει η Καγκελαρία; Ή υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο σκάνδαλο;», διερωτάται το επίμαχο δημοσίευμα.

«Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξακολουθούσε να αντιτίθεται σε αυτό προωθεί τα τελευταία 24ωρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες», αποκαλύπτει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Ο Σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε εκστρατεία με αρκετές χώρες της ΕΕ για μια σαφή στάση απέναντι σε κράτη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου».

Ο Μίχαελ Ροτ φέρεται να δήλωσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι μόνο η αποκαλούμενη ειδική πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει έναν σοβαρό μηχανισμό λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του θέματος για το πώς οι επιχορηγήσεις μπορούν να συνδεθούν με το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η αντίθετη θέση με τη Μέρκελ, και αυτό ακριβώς που είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός του Ολλανδίας, αποκαλύπτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Οι κόντρες μεταξύ της Ολλανδίας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με αφορμή την αξίωση του Μαρκ Ρούτε να συνδεθεί η χρηματοδότηση με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, οδήγησαν στο αδιέξοδο των συνομιλιών.

Με την Γερμανία να έχει την προεδρία στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, η Σύνοδος κατέληξε σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διαμάχη μεταξύ της Μέρκελ και του Ολλανδού πρωθυπουργού ξεκίνησε χθες το βράδυ.

Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε έχει την στήριξη του Καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πληροφορίες της BILD ωστοσο, αναφέρουν ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει «κακούς» συμβιβασμούς με τον Oρμπάν και το κατέστησε σαφές: Το κράτος δικαίου είναι η κόκκινη γραμμή του Ρούτε.

Η Μέρκελ και ολόκληρη η Ηπειρος, μαζί με τον Μακρόν, αντιμετώπισαν από κοινού την προώθηση του πακέτου δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, με την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τώρα τη Φινλανδία, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απαιτεί εκτεταμένες προϋποθέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης: Αφενός, ένα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν θα πρέπει πλέον να χορηγείται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, αλλά ως δάνειο προς τις χώρες μέλη. Επιπλέον, τα μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο διαπραγματεύονται τα τελευταία 24ωρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες- με το κράτος δικαίου.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης θεωρεί ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία δύο χρόνια το Ευρωκοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Αν και έχουν πολλές συζητήσεις, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», φέρεται να δήλωσε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.