Quantcast

Μπάιντεν: Αν χρησιμοποιήσει ο Πούτιν όπλα μαζικής καταστροφής θα απαντήσουμε

Η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν για τους Ουκρανούς - Εστίασε στις κυρώσεις που θα αφορούν σε εκατοντάδες Ρώσους - «Η Κίνα αντιλαμβάνεται τις οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση στήριξης της Μόσχας»

Μήνυμα υψηλού συμβολισμού έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Ο Πούτιν παίρνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σχεδίαζε. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στήριξης προς την Ουκρανία», τόνισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αντιαεροπορικά συστήματα, αντιτεθωρακισμένα, πυρομαχικά και όπλα αποστέλλονται τώρα στην Ουκρανία. Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χορηγήσουν  πάνω από 1 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε εκατοντάδες Ρώσους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Η διατήρηση κυρώσωεν είναι αυτό που θα σταματήσει τον Πούτιν» επισήμανε ο Μπάιντεν, ενώ σημείωσε ότι ο Πούτιν δεν κατάφερε να δει ένα διασπασμένο ΝΑΤΟ. 

Οι δηλώσεις για την Κίνα

«Η Κίνα κατανοεί τις οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν εάν παράσχει βοήθεια στη Ρωσία» είπε ο Μπάιντεν και συνέχισε: «Είχα μια πολύ καλή συνομιλία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα για το θέμα».

Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι «δεν απείλησε» το Πεκίνο, αλλά κατέστησε σαφές ότι ο Σι «αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που θα υποστεί εάν βοηθήσει τη Ρωσία».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα επιδίωξε να αναπτύξει ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα του πληθωρισμού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν τις πιθανότητες ελλείψεων τροφίμων.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ελλείψεις τροφίμων θα είναι «πραγματικές».

«Το τίμημα των κυρώσεων δεν φαίνεται μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και της χώρας μας επίσης», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.