Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Σχεδόν καθημερινές οι επιθέσεις
Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. «Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τονίζεται στο κείμενο.
«Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου — καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα», σημείωσε το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.
Έπειτα από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού τόνισε ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δραματικά περιορισμένη και η ανάγκη περίθαλψης τραυματιών, αλλά και πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, είναι τεράστια.
Η καταστροφή των υποδομών υγείας και των αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα και άλλο υλικό εγείρει σοβαρή απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους, προστίθεται στο κείμενο. Επισημαίνεται ακόμη πως ο ΠΟΥ υπολογίζει πως περίπου τα μισά φαρμακεία στην Ουκρανία έχουν κλείσει.
Σχεδόν 7 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει με ταχύτητα το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων. Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί, ή αδυνατούν να εργαστούν. Το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.
1 month since the Russian Federation invasion of #Ukraine began.
Almost 10 million people have been forcibly displaced.
The disruption to health services & supplies is posing an extreme risk to people with serous conditions.
Attacks on health must stop.
This war must stop. pic.twitter.com/fNJykRyQm5
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 23, 2022
Ο πόλεμος παρέλυσε επίσης την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 καθώς και άλλων ασθενειών στην Ουκρανία, τόνισε ο ΠΟΥ.
Μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 15ης Μαρτίου χορηγήθηκαν 175.000 εμβόλια κατά της COVID-19, έναντι των 50.000 εμβολιασμών που γίνονταν καθημερινά προτού αρχίσει η εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρεται στους πρόσφυγες από την Ουκρανία πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 εάν δεν έχουν πιστοποιητικό ανοσοποίησης.