Quantcast

Βουλή: Μέτρα για την προστασία των προσφύγων από κυκλώματα trafficking

Συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών στη Βουλή με θέμα τα κυκλώματα εκμετάλλευσης προσφύγων, την προστασία των θυμάτων και την αποτελεσματική δίωξη των δραστών

Με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδιας για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου να επικεντρώνονται στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Πολιτεία συνεδρίασαν σήμερα οι συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με θέμα τα κυκλώματα εκμετάλλευσης προσφύγων και για την προστασία των θυμάτων και την αποτελεσματική δίωξη των δραστών.

Ο κ. Οικονόμου, εξέφρασε την ευχή να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεδομένου ότι, μεταξύ των άλλων προφανώς δυσμενών συνεπειών αυτής της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί εκεί, αναπτύσσονται και οι προϋποθέσεις για δραστηριοποίηση των εγκληματικών εθνικών ομάδων, στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι τους πρόσφυγες πολέμου και ειδικότερα τις γυναίκες, που εξαναγκάζονται με ανήλικα παιδιά να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να αναζητήσουν μια ασφαλή ζωή σε άλλες χώρες.

Προς το σκοπό αυτό, τόνισε, ότι η Ελληνική Αστυνομία, εγκαίρως, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και άλλων με τις οποίες συνεργάζεται η Ελλάδα, έχουμε εντατικοποιήσει το δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και επαφή, συνεργαζόμενοι και με τις διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν τέτοιου είδους κυκλώματα εκμετάλλευσης.

Ομοίως, από την μελέτη των σχετικών υποθέσεων, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι στη χώρα μας προκύπτουν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, όπως οι ευκαιρίες για εργασία με ικανοποιητικές απολαβές, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και ωράριο, καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό, ζήτηση για ερωτικές υπηρεσίες.

Έτσι, ο αρμόδιος υφυπουργός, υπογράμμισε την διαρκή επαγρύπνηση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και συνολικότερα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην κατεύθυνση του εντοπισμού σημείων στην εθνική μας νομοθεσία, τα οποία χρήζουν των ανάλογων παρεμβάσεων διαμέσου της νομοθετικής διαδικασίας, ώστε αφενός να καταστήσουν τις εκάστοτε διατάξεις καταλληλότερες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου φαινομένου, αφετέρου να διευκολύνουν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στην υλοποίηση της αποστολής τους καθημερινά.

Ανέφερε δε, ότι στο πλαίσιο τροποποίησης των διατάξεων του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, συμπεριλήφθηκε στην τελική συνεισφορά του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόταση για την ποινικοποίηση της μαστροπείας και της οικονομικής εκμετάλλευσης, της πορνείας ενηλίκων προσώπων. Σε ό,τι αφορά συνολικότερα τις διάφορες πτυχές της σεξουαλικής εργασίας, υπογράμμισε ότι αυτές αποτελούν αντικείμενο διαρκούς μελέτης και συνεργασίας με εκπροσώπους φορέων, υπηρεσιών και σωματείων, που συμβάλλουν σημαντικά μέσα από τη γνώση και την εμπειρία τους σε μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Τόνισε δε ότι για το θέμα της παροχής συνεργασιών ερωτικής φύσεως, πρέπει να διαμορφωθεί ένα νομικό νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από μία πολιτική κατά το δυνατόν συμφωνία, προκειμένου να έχει βάθος χρόνου και να είναι σύγχρονο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε και να είναι πολύ πιο ευχερέστερη και αποτελεσματική η δράση των υπηρεσιών της αστυνομίας στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, αναφέρθηκε ειδικά στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για την ένταξη του ευάλωτου πληθυσμού που έρχεται από την Ουκρανία και ενημέρωσε ότι αυτός ο πληθυσμός, αυτήν τη στιγμή, στην πλειοψηφία του φιλοξενείται σε κατοικίες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία, μέσω της Πρεσβείας, ώστε να διαπιστώνει τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών και το αρμόδιο υπουργείο συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια (έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα σημεία στο Σχιστό και μέσω του Ερυθρού Σταυρού) ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργεί ένας μηχανισμός για να επαναλαμβάνεται αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια και να μεταφέρονται στα σπίτια τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως τα κατέθεσε στις Επιτροπές η κ. Βούλτεψη, στην Ελλάδα έχουμε 13.400 ανθρώπους, εκ των οποίων 62 γυναίκες, 50 παιδιά και 14 άνδρες είναι στα Camp (της Σιντικής και των Σερρών) αποκλειστικά για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία, καθώς πρέπει να προστατευτούν οι γυναίκες και τα παιδιά και να μην αναμειχθούν οι πληθυσμοί. Επίσης, άνοιξε η δομή της Ελευσίνας, η οποία εξυπηρετεί ανάγκες επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, μέχρι να γίνει η καταγραφή τους και να βγει το Α.Μ.Κ.Α. και όλα τα στοιχεία τους, έχει υπάρξει πρόβλεψη να παρακολουθούνται από μαιευτήρες στα νοσοκομεία «ΕΛΕΝΑ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».

Η αρμόδια υφυπουργός, αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει δικαίωμα για παραμονή, εργασία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, στην οποία εμπίπτει η Ουκρανία, επισημαίνοντας πάντως πως εναπόκειται στην έκβαση του πολέμου. Εξάλλου, αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν εξαιτίας του πολέμου και ειδικότερα τόνισε ότι η χώρα μας έχει δηλώσει, δεδομένου ότι διαθέτει και την τεχνογνωσία, τη διαθεσιμότητά της στις ουκρανικές Αρχές, να φιλοξενήσει ασυνόδευτα ορφανά παιδιά βάσει μνημονίου και πρωτοκόλλων και έχει ξεκινήσει ήδη αυτήν τη διαδικασία.

Σχετικώς με το Trafficking, η κ. Βούλτεψη επισήμανε ότι έχει αλλάξει η σχέση του θύτη με το θύμα, αφού ο θύτης ουσιαστικά έχει με το θύμα αποκτήσει μία σχέση εργοδότη και εργαζόμενου και έχει πείσει το θύμα του ότι προκειμένου να επιβιώσει δεν έχει άλλο τρόπο από αυτόν. «Αυτό τώρα με την κρίση, με τόσες πολλές γυναίκες στην Ευρώπη, λιγότερες στην Ελλάδα αλλά γυναίκες, μπορεί να ενταθεί. Αυτό στηρίζεται και στο γεγονός ότι μία από τις προπαγάνδες που ακούμε από τους θύτες είναι ότι μη καταγγείλετε στην αστυνομία, η αστυνομία συνεργάζεται με τα κυκλώματα. Δηλαδή, δυσφημούν τις αστυνομίες σε όλο τον κόσμο για να κλείσουν και την πόρτα προς τα εκεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό η ευαισθητοποίηση όλων μας, ειδικά αυτήν την περίοδο που έχουμε φιλοξενούμενο άμαχο πληθυσμό στην πατρίδα μας» τόνισε τέλος στην παρέμβασή της η κ. Βουλτεψη.

Στην συνεδρίαση, παρενέβη επίσης η ευρωβουλευτής – αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2022 – πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA) και πρόεδρος του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλη η οποία επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στα σύνορα της Ευρώπης με την Ουκρανία, εκεί από όπου διέρχονται γυναίκες και παιδιά, ένας μηχανισμός που θα τους προστατεύει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, στην σύντομη παρέμβασή του, έκανε λόγο για μη πλήρη εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατέθεσε η επιστημονική συνεργάτιδα και συντονίστρια, Ρωξάνη Φράγκου.