Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Εφιαλτικό σενάριο πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας με 90 εκατ. θύματα, παρουσιάζουν οι New York Times

Ο συναγερμός στην οποίο έχει θέσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ο Πούτιν, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Το σενάριο γενίκευσης της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και η χρήση πυρηνικών όπλων, δεν έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα, ενώ οι εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν εισβάλει στην Ουκρανία, να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό του οπλοστάσιο, έχει υποχρεώσει την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Οι New York Times, σε άρθρο που υπογράφει ο William J. Broad, σημειώνουν πως αυτά που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεπεράσει την ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Συγκεκριμένα, πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ξεπέρασε την ισχύ της έκρηξης εκείνης της Χιροσίμα κατά 1.000 φορές, ενώ αντίστοιχη δοκιμή των Ρώσων κατά 3.000 φορές. Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα ήταν να αποτραπούν χτυπήματα με ταυτόχρονη «αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή».

Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πυρηνικά όπλα που είναι πολύ λιγότερο καταστροφικά – η ισχύς τους είναι μόνο κλάσματα της δύναμης της βόμβας της Χιροσίμα, η χρήση τους ίσως λιγότερο τρομακτική. Ο αγώνας σε παγκόσμια κλίμακα για τον περιορισμό των όπλων συνεχίζεται, ωστόσο οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι εάν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν το ισοδύναμο μισής βόμβας της Χιροσίμα, τότε θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παράλληλα, μια προσομοίωση πυρηνικού πολέμου που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ξεκινά με τη Μόσχα να εκτοξεύει πυρηνική προειδοποιητική βολή. Το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό χτύπημα και ο γενικευμένος πόλεμος που ακολούθησε, προκάλεσε περισσότερα από 90 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες τις πρώτες του ώρες!

Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, ωστόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, στριμωγμένος και την «επιχείρηση» στην Ουκρανία να έχει «βαλτώσει», κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια απόφαση να πυροδοτήει κάποιο απο τα πυρηνικά του όπλα, με δεδομένο, μάλιστα, πως ο ρωσικός στρατός έχει εκπαιδευτεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο. «Οι πιθανότητες είναι λίγες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν» παραδέχονται αναλυτές στους New York Times, χωρίς να μπορούν να εκτιμήσουν με σιγουριά ποια θα μπορούσε να είναι η «απάντηση» του Τζο Μπάιντεν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.