Η χήρα Τράγκα ταξιδεύει (για να ζήσει) στο Μαϊάμι
-Το εξωτικό Μαϊάμι επέλεξε, όπως όλα δείχνουν, για να συνεχίσει τη ζωή της η χήρα Τράγκα, Μαρία Καρρά, που μετά τον θάνατο του συζύγου της, προσπαθεί να συμβιβαστεί με τη νέα (ομολογουμένως δύσκολη) πραγματικότητα. Έχοντας πολλές επιλογές, τελικώς κατέληξε να ζήσει στο Μαϊάμι. Εκεί που τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει μια υπερπολυτελή κατοικία ο αείμνηστος δημοσιογράφος, μετά από δική της επιθυμία. Βλέπετε, η χήρα Τράγκα, φεύγοντας από την Έδεσσα, από την οποία έλκει την καταγωγή της, σε ελάχιστο χρόνο δίπλα στον «θείο» έγινε πολίτης του κόσμου. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις πλείστες των αγορών σε ακίνητα που πραγματοποίησε ο Τράγκας, από τη στιγμή που αποφάσισε να παντρευτεί δυο – τρεις φορές τη Μαρία Καρρά. Η χήρα, όπως πληροφορούμαι, αποφάσισε να μεταναστεύσει, συνεχίζοντας την ζωή της, μαζί με μπόλικα εκατομμύρια, στο Μαϊάμι.
Ο άγνωστος κύριος Αμανατίδης
-Και μιας και αναφέρθηκα στη χήρα Τράγκα, πρέπει να σας πω ότι διαβάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του φίλου μου Διονύση Θανάσουλα στο «Πρώτο Θέμα», δεν ξέρω πώς μου ήρθε στο μυαλό το ονοματεπώνυμο του παλιού δημοσιογράφου Γιάννη Αμανατίδη. Του ανθρώπου που για χρόνια, υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες του «θείου». Ναι, αυτές που υπήρξαν τα βασικά «οχήματα» για να αποκτήσει αυτή τη μυθική περιουσία ο Τράγκας. Όπως μου λένε όσοι γνωρίζουν (και δυστυχώς για τους κληρονόμους αυτοί δεν είναι λίγοι), ο Αμανατίδης μέχρι στιγμής ούτε έχει μιλήσει, ούτε έχει αντιδράσει. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει σιωπηλός, κάνοντας τον τροχονόμο στα εκατομμύρια των κληρονόμων. Και επειδή οι κληρονόμοι δεν δείχνουν (όπως μαθαίνω) διάθεση να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπω να έρχεται μετά τον χιονιά και ένα δυνατό τσουνάμι.
Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον Τύπο
-Το αργότερο μέχρι αύριο θα έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο επί των Μέσων υπουργό Γιάννη Οικονόμου, το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση, σχετικά με την λειτουργία του Τύπου. Μιλάμε για μια σειρά από νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν (όπως σας έχω ξαναγράψει) σε ένα πιο σύγχρονο και εναρμονισμένο στα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, πλαίσιο. Για τη συγκρότηση του σχετικού νομοθετήματος, ασχολήθηκαν πολλοί και διαφορετικοί, αφού όπως μαθαίνω, υπήρξε ξεκάθαρη και σαφής βούληση από τον ίδιο τον πρόεδρο Μητσοτάκη.
Στην Μπαρμπαρίγου (χθες) ο Μητσοτάκης
-Η πρώτη έξοδος του πρωθυπουργού μετά την ολιγοήμερη καραντίνα, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του. Όπως μαθαίνω από άνθρωπο που κυκλοφορεί σε διάφορα δημοφιλή στέκια της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Μητσοτάκης επέλεξε να γευματίσει στο εστιατόριο που διατηρεί στο Κολωνάκι (προς Λυκαβηττό μεριά) η πολύ γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι ένα από τα στέκια του προέδρου και της συζύγου του. Όπως με ενημερώνει ο άνθρωπός μου, ο πρωθυπουργός έδειχνε ευδιάθετος, συνομιλώντας με πολλούς εκ των θαμώνων του καταστήματος.
Η αναβάθμιση από την DBRS…
-Μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα, έφερε την Ελλάδα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά μία βαθμίδα από την DBRS Morningstar. Ο διεθνής οίκος αναφέρεται εκτενώς στην πρόοδο των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων με όχημα τον «Ηρακλή», εν μέσω μάλιστα διογκούμενης αβεβαιότητας και επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η DBRS εκτιμά ότι λόγω Covid πιθανώς ένα κομμάτι των δανείων θα ξαναγίνουν κόκκινα. Ωστόσο, όπως λέει, ο μονοψήφιος δείκτης NPEs θα είναι γεγονός ακόμη και πριν το τέλος του 2022, ενώ η παράταση που έχει δοθεί στον «Ηρακλή» και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους.
…τα νέα κόκκινα δάνεια
-Είναι αλήθεια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, ότι η πορεία των νέων κόκκινων δανείων ήταν πολύ καλύτερη από τις εκτιμήσεις και καμία σχέση δεν είχε με τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΤτΕ για νέα κόκκινα δάνεια 8 – 10 δισ. ευρώ το 2021. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το άλμα του πληθωρισμού, όμως, μπαίνουν νέες προκλήσεις στο τραπέζι. Αν και ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει αρνητικό track record στις προβλέψεις, κυρίως επειδή συνήθως είναι πιο αισιόδοξος, είμαι όλος αγωνία και αυτιά να ακούσω τι θα πει για τον πληθωρισμό στις 7 Απριλίου. Τότε συγκαλείται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ και ο διοικητής θα παρουσιάσει την Έκθεσή του για την οικονομία. Πληροφορούμαι ότι η ΤτΕ βλέπει ως δυσμενές σενάριο για τον πληθωρισμό το 7% και ως βασικό το 5% για το 2022.
…και οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό
-Ο διοικητής της ΤτΕ έχει μιλήσει και παλαιότερα για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να οδηγήσει σε ανοδικό σπιράλ τιμές και μισθούς, επαναφέροντας τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα αύξηση του βασικού μισθού, η ΤτΕ προτείνει μέση αύξηση της τάξεως του 4,5%, προς δυσαρέσκεια της ΓΣΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις μισθών και πληθωρισμός θα αποτελέσουν πολύ δύσκολη εξίσωση. Ήδη η ΟΤΟΕ βλέπει στον ορίζοντα μόνο ένα 3% από τις τράπεζες και αύριο, στην καθοριστική συνάντηση των δύο πλευρών, θα φανεί αν θα έχουμε προσεχώς έναν μεγάλο κλάδο εργαζομένων στους δρόμους.
Ο πληθωρισμός ροκανίζει τις καταθέσεις
-Από την άλλη, ο πληθωρισμός κουτσουρεύει σοβαρά και τις αποταμιεύσεις. Τα μηδενικά επιτόκια δεν καλύπτουν τις απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις, ούτε οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων θα έρθουν άμεσα με την πρώτη αύξηση επιτοκίου που θα κάνει η ΕΚΤ. Τραπεζίτες μου λένε ότι με έναν μεσοσταθμικό πληθωρισμό 5% για το 2022, τα 135 δισ. ευρώ καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών στα τέλη του 2021, θα μειωθούν κατά 6,75 δισ.. Ή τα 1.000 ευρώ θα γίνουν 950. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό όταν ταυτόχρονα υπάρχει ένα υψηλό ιδιωτικό χρέος. 249 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 113 δισ. ευρώ στην Εφορία, (αφού τον Ιανουάριο του 2022 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι αυξήθηκαν κατά 803 και αύξησαν το ληξιπρόθεσμο), και 41 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα υπόλοιπα είναι δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Οι Ρώσοι και ο ψήστης Παπαμιμίκος
-Θυμάστε εκείνη τη φωτογραφία του ανιψιού του Ιβάν Ανδρέα Παπαμιμίκου, που έψηνε κάτι κοψίδια μπροστά από μια κυλιόμενη σκάλα; Από την Τσικνοπέμπτη, δεν σας κρύβω ότι προσπαθούσα νυχθημερόν, να ανακαλύψω πού είχε στήσει την ψησταριά ο Παπαμιμίκος. Ε, λοιπόν, χθες το βράδυ, έλυσα τον σχετικό γρίφο. Ένας τύπος που γνωρίζει καλά την προίκα του «κοντού», πιθανολογεί ότι επρόκειτο για ένα ξενοδοχείο, από αυτά που έχουν οι Ρώσοι, στη Χαλκιδική. Βλέπετε, ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, μετά τον γάμο του, με την ανιψιά του Ιβάν, είναι ίσως ο πιο αγαπημένος «δυτικός», των Ρώσων ολιγαρχών την Χαλκιδικής. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών τον θεωρούν και πολύ καλό ψήστη.
Η Goldman Sachs και οι συνέπειες από την Ουκρανία
-Μεταξύ των χωρών που εκτίθενται περισσότερο στις συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία – λόγω του μείγματος εισαγωγών/εξαγωγών με Ρωσία και Ουκρανία – συγκαταλέγει η Goldman Sachs την Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Τσεχία. Στις κερδισμένες της κρίσης αναδεικνύονται οι περισσότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, οι εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής CEEMEA (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νιγηρία) και μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Η ανάλυση της Goldman Sachs έχει ως αφετηρία τη θέση της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παγκόσμια οικονομία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από την άλλη, όμως, καλύπτουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών σε ορισμένα βασικά εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο (12%), το φυσικό αέριο (9%), το σιτάρι (25%), το καλαμπόκι (14%) και το νικέλιο (11%).
Η Schroders ψηφίζει Ελλάδα
-Στις προοπτικές της Ελλάδας, πάντως, πιστεύουν πολλοί και μεταξύ αυτών η Schroders. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1804 και είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 871,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, ενισχύει τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά η Schrοders, ορίζοντας νέο εκπρόσωπο επικεφαλής για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα τον Δημήτρη Μπατζή. Η Ελλάδα έχει γίνει στρατηγικής σημασίας αγορά για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία της Schroders με τις ελληνικές τράπεζες να είναι πολύ στενή, κυρίως στα προϊόντα asset management. Η Schroders έχει επίσης ένα μικρό χαρτοφυλάκιο στην TΕΡΝΑ Ενεργειακή. Διόλου τυχαίο, αφού η τοποθέτηση αυτή καλύπτει έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Schroders που είναι η μηδενική κατανάλωση ενέργειας (netzero), καθώς «η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA της Schroders», όπως λέει ο κ. Μπατζής.