Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Σκληραίνει η στάση του Πούτιν

Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις «ελάχιστη πρόοδο σημείωσαν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες»

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που συνεχίζουν να εκφράζουν οι διαπραγματευτές τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός το προσεχές διάστημα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκληραίνει τη στάση του, ενώ τα στρατεύματα της χώρας του εμφανίζονται αποτελματωμένα σε όλα τα βασικά μέτωπα ενός πολέμου που μπήκε από χθες στην τέταρτη εβδομάδα του.

 

Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις «ελάχιστη πρόοδο σημείωσαν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες». Το αμερικανικό Πεντάγωνο κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες των εισβολέων, ενώ οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δύο αεροπλάνα και αρκετούς πυραύλους γύρω από το Κίεβο, καθώς μαίνονταν οι οδομαχίες σε προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εφιάλτης στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, με τις μάχες να πλησιάζουν προς το κέντρο της πολιορκημένης πόλης, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το υπόγειο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τετάρτης άντεξε στα πλήγματα και ότι οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες αμάχους που βρίσκονταν εκεί πιθανότατα διασώθηκαν. Μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί αριθμός θυμάτων, ενώ ούτε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε ακριβή εικόνα για τα περιστατικά και τις απώλειες. Πολύ δύσκολες ώρες περνάει και το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, όπου σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη 53 άμαχοι σκοτώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

«Πέμπτη φάλαγγα»

Ο εκνευρισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έκδηλος στο οργισμένο και συχνά υβριστικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» της Δύσης στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του «προδότες και αποβράσματα», τους οποίους ο ρωσικός λαός θα απορρίψει, όπως φτύνει μια σκνίπα που μπήκε στο στόμα του. Τις άκρως επιθετικές δηλώσεις Πούτιν δικαιολόγησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας προδότες όσους εγκαταλείπουν τη Ρωσία και αναζητούν καταφύγιο στη Δύση. Νωρίτερα είχε στηλιτεύσει ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη» τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την οποία χαρακτήριζε «εγκληματία πολέμου» τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Ρωσία προσποιείται ότι διαπραγματεύεται για ειρήνευση, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσποιείται πως διαπραγματεύεται» με την Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια στιγμή «αφήνει τα όπλα να μιλούν».

Στην Μπούντεσταγκ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) μέσω τηλεδιάσκεψης, κάλεσε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς «να ρίξει το καινούργιο Τείχος» που υψώνει η Ρωσία στην Ευρώπη και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας.

Σε πείσμα των αρνητικών οιωνών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που διεξάγονται από τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεχίστηκαν και χθες. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η ρωσική αντιπροσωπεία καταβάλλει κολοσσιαία προσπάθεια (για την επίτευξη ειρήνευσης) και εμφανίζει μεγαλύτερη προθυμία από την ουκρανική». Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, εμφανίστηκε ελαστικός στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αναγνωρίζοντας ότι «παραμένουν de jure τμήματα της Ουκρανίας, αλλά δεν τα ελέγχουμε de facto», επομένως πρέπει να βρεθεί μια «νομική φόρμουλα» γι’ αυτά τα εδάφη.

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδευε αεροπορικώς προς το Πεκίνο αλλά το αεροπλάνο του αντέστρεψε, για άγνωστους λόγους, την πορεία του ενώ βρισκόταν πάνω από τη Σιβηρία και επέστρεψε στη Μόσχα. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ανανέωσε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ζελένσκι προς αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης. Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Λβιβ και του ζήτησε να είναι η Τουρκία ένας από τους εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.