«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ιδιωτικοποιείται. Ένας από τους διεκδικητές για το σημαντικό και από στρατηγικής άποψης ελληνικό λιμάνι είναι ένας Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν», διαβάζουμε στον υπότιτλο ανταπόκρισης από την Αθήνα της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ρώσος ολιγάρχης διεκδικεί ελληνικό λιμάνι».
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να διαθέσει το 67% των μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην κούρσα παίρνουν μέρος τέσσερεις ενδιαφερόμενοι. Ένας είναι ο ΟΛΘ, ο οποίος θέλει τώρα να αναλάβει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Σχεδόν το 72% των μετοχών του ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd, η οποία ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.Το οικονομικό περιοδικό Forbes υπολογίζει την περιουσία του επιχειρηματία στα 1,6 δις δολάρια και τον κατατάσσει 80ο στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.
Ως γνωστόν το όνομα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο, δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο κυρώσεων. Η υπόθεση έχει ωστόσο πολιτικό βάρος. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο από τότε που η Cosco ανέλαβε τον έλεγχο του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Με ιδιαίτερη προσοχή η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τώρα ποιος θα αναλάβει εν τέλει τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Να βλέπουν Open συστήνει στους Έλληνες η ρωσική πρεσβεία
Για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μόνο κομβικό σημείο στρατηγικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία κατασκευάζει στην πόλη δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. “H πόλη διαδραματίζει επομένως ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης”, δηλώνει ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της σε LNG από τις ΗΠΑ.
Επόμενο λοιπόν να ανησυχεί τους Αμερικανούς, ότι μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί και της Αλεξανδρούπολης. Ο ολιγάρχης κατέθεσε αίτημα ενδιαφέροντος ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η όλη διαδικασία αποκτά ωστόσο διαφορετικό ενδιαφέρον.
Αρχές Μαρτίου η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα για “παραπληροφόρηση” και “αντιρωσική προπαγάνδα” αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία παρέπεμψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open του Ιβάν Σαββίδη, προτρέποντας στους Έλληνες να παρακολουθούν αυτό το κανάλι “αν αναζητούν κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία”. Με την παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας επανέρχεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα το παλαιότερο ερώτημα για τον ρόλο και την πραγματική αποστολή του Ιβάν Σαββίδη».
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελίσσεται σε αρχηγός του δυτικού κόσμου. Με τις ομιλίες του σε ΕΕ, Καναδά, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στα κοινοβούλια φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των βουλευτών. Η ισχύς του μηνύματός του είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ρωσικών θερμοβαρικών βομβών, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Mε όπλο τις ομιλίες».
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Θα αποδειχθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Πούτιν ήταν να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει σε έναν συμβατικό πόλεμο έναν αντισυμβατικό αντίπαλο. Η Ουκρανία αντιστέκεται με μέσα που δεν αντιμετωπίζονται στρατιωτικά, με ρουκέτες και βόμβες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατάφερε να επιστρατεύσει την διεθνή κοινή γνώμη, η οποία δεν θα ησυχάσει αν δεν αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα».
Πηγή: www.dw.com