Quantcast

Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων

Ο επικεφαλής του κορυφαίου προμηθευτή τροφίμων της Ουκρανίας φοβάται ότι θα διακοπεί η ζωτική περίοδος των καλλιεργειών της άνοιξης

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα αισθανθούν τον «τεράστιο αντίκτυπο» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω απότομα αυξημένων τιμών των τροφίμων και σημαντικής αναστάτωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο John Rich, εκτελεστικός πρόεδρος του κορυφαίου προμηθευτή τροφίμων της Ουκρανίας, MHP, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωτικής σημασίας περίοδο καλλιεργειών την άνοιξη, η οποία είναι κρίσιμη όχι μόνο για τις εγχώριες προμήθειες στην Ουκρανία αλλά και για τις τεράστιες ποσότητες δημητριακών και φυτικών ελαίων που εξάγει η χώρα σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή η σύγκρουση είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ουκρανίας και της Ρωσίας να προμηθεύουν τον κόσμο», είπε ο Ριτς.

Η επιτυχία της περιόδου καλλιέργειας θα κριθεί από «στρατιωτική δράση τις επόμενες ή δύο εβδομάδες», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι η περίοδος θα τεθεί σε κίνδυνο εάν ο ρωσικός στρατός μετακινηθεί στο δυτικό κομμάτι της χώρας, το οποίο έχει παραμείνει σχετικά αλώβητο.

Μαζί με τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής σιτηρών και ηλιελαίου στις παγκόσμιες αγορές, αντιπροσωπεύοντας λίγο λιγότερο από το ένα δέκατο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, περίπου το 13 τοις εκατό του καλαμποκιού και περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς ηλιελαίου, σύμφωνα με την UN Comtrade. Οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας, με το σιτάρι κάποια στιγμή να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ο Ριτς προειδοποίησε για έντονο πληθωρισμό στο κόστος του σιταριού, του καλαμποκιού και άλλων εμπορευμάτων – οι τιμές των οποίων αυξάνονταν (ήδη) πριν από τις εχθροπραξίες λόγω της ξηρασίας και της υψηλής ζήτησης καθώς οι οικονομίες έβγαιναν από την πανδημία. «Είναι ένα αρκετά τοξικό μείγμα», είπε.

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση τον περασμένο μήνα, η MHP επιδιώκει ανθρωπιστικές προσπάθειες με τη Σλοβενία, διανέμοντας επισιτιστική βοήθεια σε όλη την Ουκρανία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Με τους οδηγούς της MHP να διασχίζουν την Ουκρανία για να παραδώσουν τρόφιμα, ο Ριτς έκανε έκκληση για δωρεές για να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανακούφισης. «Αν αποτύχουμε, τότε θα αποτύχει και η διανομή τροφίμων», είπε.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει ότι έως και στο 30 τοις εκατό των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ουκρανία είτε δεν θα γίνει φύτευση είτε δεν θα υπάρχει συγκομιδή φέτος λόγω της σύγκρουσης.

Η ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει καλλιέργειες παραμένει ασαφής λόγω των διεθνών κυρώσεων, αλλά η απώλεια των εξαγωγικών αγορών θα πλήξει τους αγρότες της χώρας και θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, ανέφερε το όργανο του ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Οι υπουργοί που συμμετείχαν στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 που συγκλήθηκε ως απάντηση στη ρωσική εισβολή την Παρασκευή, κάλεσαν τις χώρες να αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών και να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων.

Η ΕΕ προμηθεύεται το μισό καλαμπόκι της από την Ουκρανία και το ένα τρίτο των λιπασμάτων της από τη Ρωσία. Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, είναι ένας άλλος βασικός προμηθευτής λιπασμάτων. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, του κύριου συστατικού για τα αζωτούχα λιπάσματα, να απειλεί επίσης τα αποθέματα.

«Από την προοπτική της ΕΕ, αυτή η κρίση μάς έδειξε ότι έχουμε ιδιαίτερα δύο τομείς στους οποίους έχουμε τρωτά σημεία». . . φυτικές πρωτεΐνες και λιπάσματα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Luis Planas, υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας. Οι αλυσίδες εφοδιασμού από την Ουκρανία και τη Ρωσία «έσπασαν» λόγω του κλεισίματος των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Planas είπε ότι η Ισπανία δεν είχε πρόβλημα προμήθειας τροφίμων, αλλά επεσήμανε «σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές», με περίπου το 22 τοις εκατό του καλαμποκιού που ταΐζεται σε ζώα στην Ισπανία να προέρχεται από την Ουκρανία. Κάλεσε την ΕΕ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα συστατικά εντομοκτόνων και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) για να επιτραπούν περισσότερες εισαγωγές από την Αργεντινή και τις ΗΠΑ.

Η Ισπανία, είπε, «ανησυχεί πολύ για την τιμή και την προσφορά δημητριακών στο άμεσο περιβάλλον μας στη Μεσόγειο», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μαρόκου. «Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη μνήμη του 2011 και την Αραβική Άνοιξη» που εν μέρει προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές των δημητριακών, πρόσθεσε.

Στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαρτίου τα κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν ένα σχέδιο στήριξης των αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος και την απώλεια εξαγωγών.

Ο Janusz Wojciechowski, Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, είπε ότι το σχέδιο περιελάμβανε την παροχή δυνατότητας στους αγρότες να καλλιεργούν τρόφιμα για ζώα σε αγρανάπαυση για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδοτήσεις και μια αλλαγή στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να επιδοτούν αγρότες που υποφέρουν από το υψηλό κόστος.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον χωρών όπως η Ουγγαρία που έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη ζητούν συγκεκριμένα σχέδια από τις κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες. Στην Ιρλανδία, εν μέσω συζητήσεων για αναβίωση ενός συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με βάση το οποίο οι αγρότες θα καλούνταν να καλλιεργήσουν επιπλέον σιτηρά, ο επικεφαλής της Macra na Feirme, ένωσης αγροτών, ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τις επιδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα.

«Έχουμε αναγνωρίσει ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα [και] ότι η ασφάλεια των ζωοτροφών είναι ένα ζήτημα. Αλλά ως επικεφαλής αγροκτημάτων, δεν έχουμε καμία βεβαιότητα για το τι υπάρχει στο τραπέζι για να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο John Keane, ο πρόεδρος της ένωσης.

Πηγή ΟΤ