Ουκρανία – Κορωνοϊός: Η ΕΕ θα προσφέρει εμβόλια στα εκατομμύρια προσφύγων – Ιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα

Η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, τη φυματίωση και την πολιομυελίτιδα στην Ουκρανία βρίσκεται κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς, πολυομυελίτιδας και Covid-19 για τους ουκρανούς πρόσφυγες και θα δημιουργήσει σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χώρους ιατρικών εξετάσεων για την επιτάχυνση της παροχής φροντίδας.

Περίπου οι μισοί από τους 3 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες εκτιμούν ότι το κύμα αφίξεων θα συνεχιστεί.

«Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ουκρανία ήταν πολύ μικρή για αρκετές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ειδικά μεταξύ των παιδιών» δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ.

Η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η Covid-19 είναι οι ασθένειες στις οποίες αναφέρθηκε, για τις οποίες η ΕΕ σχεδιάζει να εμβολιάσει τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, τη φυματίωση και την πολιομυελίτιδα στην Ουκρανία παραμένει κάτω από το επίπεδο του 95% που απαιτείται για συλλογική ανοσία.

Έναντι της Covid-19 έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 35% του ουκρανικού πληθυσμού, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 70% στην ΕΕ.

Το 2020, μόνο το 82% των παιδιών στην Ουκρανία είχαν λάβει εμβόλιο για την ιλαρά, ενώ το 93% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης. Εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είχε λάβει το 84% των παιδιών σε όλη τη χώρα, όμως το ποσοστό πέφτει στο 60% για ορισμένες περιοχές.

Η ΕΕ έχουν δημιουργήσει μηχανισμό για να διευκολύνουν τη μεταφορά ουκρανών ασθενών σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση των νοσοκομείων στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Οι πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Πολωνία στην Ιταλία.

Η Κυριακή ανέφερε ακόμα ότι δρομολογείται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ η δημιουργία κέντρων διαλογής ασθενών έξω από τα ουκρανικά σύνορα προκειμένου να προσφέρουν μια πρώτη διάγνωση και να επιταχύνουν τη διαδικασία μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία.

Λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και του συνωστισμού κατά την έξοδο από τη χώρα, μεταξύ των προσφύγων μπορεί δυνητικά να υπάρχουν συρροές κρουσμάτων Covid-19.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως μέχρι στιγμής δεν σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των προσφύγων.