Quantcast

Ερντογάν: Συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα

Το ταξίδι του Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην χώρα από το 2008

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία θα αποτελέσει σημείο καμπής στις μακροχρόνιες τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με τον Χέρτζογκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008, ο Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε την προσέγγιση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από πολλά χρόνια εχθρότητας, που σχετίζεται κυρίως με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την υποστήριξη της Άγκυρας στην μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

«Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Ο κοινός μας στόχος είναι να αναβιώσουμε τον πολιτικό διάλογο στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο, προσθέτοντας πως «είναι μια ευκαιρία να αναβιώσει η συνεργασία στο θέμα της ενέργειας που ξεκίνησε πριν», αναφερόμενος στις δραστηριότητες των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συνεργασία για το ισραηλινό φυσικό αέριο

Ο Ερντογάν έχει πει στο παρελθόν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να μεταφέρουν ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αναβιώνοντας μια ιδέα που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών να μειώσουν την εξάρτηση της ηπείρου από τη Μόσχα.

Ο Χέρτζογκ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα συμφωνήσουν σε όλα.

«Αλλά θα φιλοδοξούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών και θεσμών, τους οποίους θα αναπτύξουμε μαζί, και με το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

«Εσείς και εγώ, και ο λαός σας και ο δικός μου λαός, είμαστε όλοι παιδιά του Αβραάμ – του πατέρα όλων όσοι πιστεύουν στον Θεό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.