Εισβολή στην Ουκρανία: Συγκρατημένες οι προσδοκίες για τη συνάντηση με τον Λαβρόφ λέει ο Κουλέμπα

Δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με τον Λαβρόφ έκανε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ενώ η ρωσική επίθεση μαίνεται για 14η ημέρα.

Για την αυριανή συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία μίλησε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία αναμένεται με αγωνία, καθώς θα είναι η πρώτη επαφή τους μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά εργάζεται σκληρά για να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα από τη συνάντηση, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αν και υπάρχουν αναφορές από ουκρανικά ΜΜΕ ότι αυτή θα γίνει στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Τι περιμένει από το τετ-α-τετ με τον Λαβρόφ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Πάντως, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συγκεκριμένη συνάντηση. «Για να είμαι ειλικρινής, οι προσδοκίες μου για τις συνομιλίες είναι συγκρατημένες. Παρόλο που δεν έχω υψηλές προσδοκίες από αυτές, θα κάνουν το καλύτερο αναφορικά με τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει κατάπαυση πυρός, να απελευθερωθούν περιοχές και να αποκατασταθούν όλες οι ανθρωπιστικές καταστροφές που έχει προκαλέσει ο ουκρανικός στρατός».

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, χάρη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τον ηρωισμό τους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πάει σε οποιαδήποτε συνάντηση με τη Ρωσία, από μια ισχυρή θέση.

Από τι εξαρτάται η έκβαση της συνάντησης
«Είμαστε δυνατοί, με αυτοπεποίθηση, και θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για τα συμφέροντα των Ουκρανών και της Ουκρανίας. Αυτό που θα πετύχουμε εξαρτάται από τις οδηγίες που θα έχει πάρει ο κ. Λαβρόφ για να διαπραγματευτεί μαζί μας.

Ελπίζω ότι θα έρθει με καλή πίστη, όχι με μια προπαγανδιστική οπτική, αλλά με στόχο να βρεθεί μια λύση για να σταματήσει ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία». Τέλος, ο Κουλέμπα σημείωσε ότι ότι όπως και να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, η ουκρανική πλευρά θα τις διεξάγει με αξιοπρέπεια.

«Τορπιλίζουν» τη συνάντηση οι βομβαρδισμοί
Την ώρα που όλοι περιμένουν τη συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ, οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται, ενώ και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν έχουν λειτουργήσει όπως είχε συμφωνηθεί, ενώ οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούν η μία την άλλη.

Νωρίτερα, υπήρξε επίθεση σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη, η οποία παραμένει υπό πολιορκία.

Ο περιφερειακός διοικητής της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν μετά την επίθεση, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι γυναίκες εργαζόμενες στο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί η καταγγελία ότι παιδιά βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, όπως ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.