Εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ – Σκληρή γλώσσα κατά Μόσχας από Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα έχει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν

Η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «απλώς καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου, τη σημασία του τερματισμού του και τη σημασία της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία. Δεν θέλουμε σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση έρθει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτήν», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πριν από τη συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέχει τόσο στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ όσο και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15:40 τοπική ώρα), επίσης στις Βρυξέλλες, θα έχει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, την επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας, καθώς και τον γενικό Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φιλανδίας, Anne Linde και Pekka Haavisto αντιστοίχως, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας & Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συμμετάσχει στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και παραμονή της συνάντησης είχε, όπως επισημάνθηκε, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

 

 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Τσαβούσογλου τόνισε ότι είμαστε ικανοποιημένοι που τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν Ανθρωπιστικό Διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων, αν και σε περιφερειακό επίπεδο.

Tο ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την άμυνά του έναντι των χωρών της Βαλτικής, της πιο ευάλωτης πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επανέλαβε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

«Αυτό περιλαμβάνει, στην ξηρά, την εγκαθίδρυση μόνιμης προωθημένης παρουσίας. Στο αέρα, τη δημιουργία μιας αξιόπιστης αμυντικής θέσης. Και μια αίσθηση επείγοντως για την ανάπτυξη του αναβαθμισμένου αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ», είπε. Στην Εσθονία μετέβησαν εκτάκτως τις προηγούμενες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ