Quantcast

Μητσοτάκης: Το νέο σχέδιο στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έναντι των νέων αυξήσεων στην ενέργεια

Η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μια επιλογή που δεν βρίσκεται στο τραπέζι

Σχέδιο στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, έναντι των νέων αυξήσεων στην ενέργεια, που θα συμπαρασύρουν στη συνέχεια προς τα πάνω τις τιμές πολλών προϊόντων.

Η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μια επιλογή που δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς, όπως επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια τέτοια κίνηση θα είχε πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, αφού θα στερούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία, αλλά θα επέφερε μικρό τελικά όφελος στην τελική τιμή, για παράδειγμα της βενζίνης, ενώ την ίδια ώρα το μεγαλύτερο όφελος θα το είχαν αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις καυσίμων.

Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών, χωρίς να προσδιορίσει την έκταση της στήριξης, αφού αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των δημοσίων εσόδων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο βασικός προσανατολισμός είναι να επαναληφθεί η λογική του επιδόματος των 250 ευρώ που δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους, με την προϋπόθεση τότε το ατομικό φορολογητέο τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ και το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

«Εάν, λοιπόν, μπορέσουμε -και θα καταφέρουμε- να δημιουργήσουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτόν το χώρο τον οποίο θα δημιουργήσω για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Κάθε μέρα ασχολούμαστε με το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις ενισχύσεις που δίνουμε, εντός όμως ενός πλαισίου δημοσιονομικής υπευθυνότητας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε επίσης και τα άλλα «εργαλεία» άμεσης και έμμεσης στήριξης του εισοδήματος των πολιτών που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Αυτά είναι η συνέχιση της πολιτικής επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα αφορά το 80% των ελληνικών νοικοκυριών και θα είναι μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα όπως ανέφερε και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Το κλειδί των εξελίξεων ωστόσο, το κρατά σε ένα σημαντικό βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Συνόδους Κορυφής στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα και στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα να είναι κρίσιμες. Όπως υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, «είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Πηγη: parapolitika.gr