Τσίπρας για Δένδια: Όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

«Επί σειρά ετών η χώρα μας δαπανούσε πάνω από το όριο του ΝΑΤΟ, το 2% του ΑΕΠ. Μόνο στα χρόνια της κρίσης πέσαμε κάτω από αυτό το ποσοστό. Υποστηρίζουμε τον επαρκή εξοπλισμό της χώρας» ανέφερε στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά, η δευτερολογία του: «Δεν μου διέφυγε της προσοχής ότι στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ήταν ορισμένα κλικ πιο χαμηλός, όπως αρμόζει στις περιστάσεις σε σχέση με πρωτολογία ως προς την επίθεση και αιχμές στα κόμματα αντιπολίτευσης

Κύριε Μητσοτάκη δεν θα συμφωνήσω μαζί σας στην αναφορά σας ότι η ΕΕ έχει επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά το τελευταίο διάστημα. Αν αναφέρεστε ότι κατόπιν εορτής έδειξε αντανακλαστικά στο Ουκρανικό θα συμφωνήσω. Όμως εσείς αναφερθήκατε στα τελευταία χρόνια. Εκτός λόιπόν από την πανδημία και ταμείο ανάκαμψης έδειξε αντανακλαστικά. Τα τελευταία χρόνια όμως στην οικονομική κρίση έδειξε κάκιστα αντανακλαστικά. Αλλά και στην συνοχή έδειξε αντανακλαστικά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με το Μπαρμπαρός και στην Κύπρο στα Βαρώσια; Δεν συμφωνώ μαζί σας. Δεν έδειξε αντανακλαστικά η ΕΕ

Ερχομαι στο θέμα της βασικής διαφωνίας που δεν αφορά την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στο πλαίσιο ευρωπαίκής απόφασης. Εσείς δεν κάνατε αυτό. Συνταχθήκατε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προσέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο να αποστείλουν αμυντικούς εξοπλισμούς

Δεν υπαινίχθηκα ότι διαφωνήσατε με τον ΥΠΕΞ. Γνωρίζω ότι όταν υπάρχει διαφωνία τέτοιου είδους ο υπουργός αποπέμπεται. Εγώ είπα σαφώς ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι.

Αν σηκώνατε το τηλέφωνο να ρωτήσετε την άποψή μας ενδεχομένως θα σας έλεγα. Ότι είναι προτιμότερο να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό όπως έκανε Ισπανία και Ιταλία

Δεν πιστεύω ότι νομίζει κανείς ότι είναι κρίσιμο να στείλει κανείς ορισμένες κούτες κατασχεμένων καλασνικοφ. Εχει συμβολική και διπλωματική αξία.

Θα είχε για εμάς αξία να σταθεί δίπλα στην Ουκρανία να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό.

Αναφερθήκατε στους εξοπλισμούς.

Εμείς στηρίζουμε την άμυνα της χώρας. Όταν είχαμε την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση βρήκαμε τρόπο να αναβαθμίσουμε τα Φ16 και στηρίξαμε την αγορά Ραφαλ και Μπελχαρα. Διαφωνήσαμε με εξοπλισξμούς που εκτοξεύουν το κόστος χωρίς να στοχεύουν σε ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και σε εξοπλισμούς υπερκοστολογημένους.

Θέλω να σημειώσω το εξής: η χώρα μας δαπανούσε [πάνω από το όριο που προβλέπει κανονισμός 2%. Στα χρόνια της κρίσης ρίξαμε το ποσοστό και εσείς αναλάβατε με τις δαπάνες στο 1,8%.

Και εσείς πήγατε στο 3,1 και 3,8%. Φέρνετε ως παράδειγμα την Γερμανία με τα 100 δις. Τι ποσοστό είναι αυτό το ποσό; 2,8%

Αλλά η ουσιώδης διαφορά μας με Γερμανία είναι ότι την ίδια στιγμή που παίρνει αυτή την απόφαση η Γερμανία είναι χώρα πλεονασματική ενώ εμείς βγαίνουμε από κρίση και χρεοκοπία και έχουμε πάλι έλλειμμα.

Επιτρέψτε μου να χαιρετήσω ότι δηλώσατε ανοικτός σε διάλογο με Τουρκία. Δεν ξέρω αν αυτό ικανοποιεί κάποιες από τις πτέρυγες του κόμματός σας αλλά αυτό αποτελεί ορθή επιλογή για ητν χώρα. Σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές οι πόρτα του διαλόγου έμενε ανοικτή.

Θεωρώ ότι αυτή η θέση και στάση είναι ορθή αρκεί να φανεί ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα χωρίς αυταπάτες. Με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές για τα θέματα αναθεώρησης Λωζάνης ή αποστρατικοποίησης νησιών μας. Απαράδεκτες αιτιάσεις.

Την κρίση όμως δεν πρέπει να την μεταφέρουμε στην γειτονιά μας.

Για τα ενεργειακά ζητήματα: δεν μπορείτε να κρύψετε τις ευθύνες και την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά πίσω από την κρίση στην Ουκρανία.

Γιατί η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειας προ Ουκρανικού; Γιατί προσχωρήσατε στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ; Γιατί χωρίς σχέδιο ανακοινώσατε την βίαιη απολιγνιτοποίηση; Αρνείστε την μείωση φόρου στα καύσιμα.

Τι θα κάνετε τώρα στο αίτημα αύξησης κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Η κρίση είναι εδώ και θα βαθύνει.

Γιατί είπατε όχι στην παρέμβαση τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ; Η ΔΕΗ σέρνει το χορό αισχροκέρδειας.»