Quantcast

Ουκρανικό: Ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση – Φόβοι για ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας

Η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους - Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού ακόμα και στη νότια Λευκορωσία - Το Λονδίνο εκτιμά ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει ακόμα και το Κίεβο - Το NATO αναμένει «μείζονα επίθεση» προειδοποίησε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Εντείνονται οι φόβοι ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, στα ανατολικά σύνορα της οποίας είναι ανεπτυγμένοι περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιώτες με ισχυρό εξοπλισμό.

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα». Την ίδια ώρα δορυφορικές εικόνες κατέγραφαν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού ακόμα και στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

 

 

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει ακόμα και την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες Τρίτη στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα, κατήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκαλύπτοντας το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει «δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κρίσιμης απόφασης του ομολόγου του. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο», πρόσθεσε πάντως.

Το NATO αναμένει «μείζονα επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποίησε και ο γενικός γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χωρίς να περιμένουν, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις, αντιδρώντας στην αναγνώριση των αυτονομιστών με τους οποίους πολεμά ο ουκρανικός στρατός εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το πιο θεαματικό μέτρο ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, που πάγωσε το γιγαντιαίο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μετέφερε ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία.

Στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.

Το σύνολο του ρωσικού τραπεζικού τομέα ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος. «Μαζί με τους συμμάχους μας, αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση, τη ρωσική κεντρική τράπεζα και ρωσικά κρατικά ταμεία από κάθε νέα χρηματοδότηση προερχόμενη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», εξήγησε ο Νταλίπ Σινγκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά ότι ακυρώσει την αυριανή προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

 

 

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η ΕΕ ενέκρινε νωρίτερα πακέτο κυρώσεων που «θα πλήξουν πολύ σκληρά τη Ρωσία», όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και αυτός κυρώσεις σε βάρος τριών ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο και πέντε ρωσικών κυρώσεων, μέτρα που πάντως χαρακτηρίζονται a minima για το Λονδίνο, όπου συχνάζουν αρκετοί ρώσοι με μεγάλες περιουσίες.

Είπε επίσης ότι εναντιώνεται στο να γίνονται διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στη Ρωσία, όπως ο τελικός του Champions League, που τυπικά πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη.

Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη συγκρατημένα, ωστόσο η Δύση προειδοποιεί πως θα διευρυνθούν σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ξιφουλκούσε κατά της Μόσχας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, θυμίζοντας πως «οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία οφείλει να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά».

Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κυβέρνηση του οποίου ζήτησε χθες «όπλα» και εγγυήσεις για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ, διεμήνυσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

 

«Δεν φοβόμαστε»

Ο Ρώσος πρόεδρος, που ορίζει εξαρχής το τέμπο, περιβάλλει με αχλή μυστηρίου τις προθέσεις και τις επιλογές του: θα εισβάλει σε όλη την Ουκρανία; Θα διευρύνει τα εδάφη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών; Θα επιδιώξει νέο status quo μέσω διαπραγματεύσεων;

Η επιβολή κατοχής μπορεί να κοστίσει ακριβά, ενώ η Ρωσία βασικά θέλει να αποσπάσει από το NATO τη δέσμευσή του ότι θα αποσύρει στρατεύματα από την ανατολική Ευρώπη, ειδικά πυραύλους μέσου βεληνεκούς, και ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική της διεύρυνσής του. Αξιώσεις που ως αυτό το στάδιο η Δύση απορρίπτει.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ από την πλευρά του προειδοποίησε χθες Τρίτη πως η χώρα του αναμένει «δύσκολες δοκιμασίες» και απώλειες.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο πρόεδρος Ζελένσκι διατράνωνε πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας.

Στο μέτωπο, ο στρατός και οι αυτονομιστές συνέχιζαν χθες τις ανταλλαγές πυρών. Ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν χθες σε πλήγματα των αυτονομιστών, ανακοίνωσε ο στρατός.

Το Κίεβο αρνείται ότι επιδίδεται σε επιθετικές ενέργειες, αντίθετα με όσα λέει η Μόσχα, διατείνεται ότι η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για να δικαιολογήσει την επέμβασή της.