Την εκτίμηση ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία στην Ουκρανία μπορεί να φέρει δυσμενείς εξελίξεις για το Κυπριακό εκφράζει, μιλώντας στο TL, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος. Τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσουν πλήγμα στην Ελλάδα καθώς δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο και ηγέτες όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Ρεζίλεψε «στον αέρα» τον επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας (Βίντεο)
Ο κίνδυνος προσάρτησης του βόρειου μέρους της Κύπρου
«Η Ρωσία εισβάλλει αυτή τη στιγμή στις ανεξάρτητες εντός εισαγωγικών περιοχές της Ουκρανίας και δημιουργεί τετελεσμένα που στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία και από άλλα κράτη. Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο από ηγέτες τύπου Ερντογάν. Με λίγα λόγια η όλη αυτή κατάσταση δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο για την περίπτωση της Κύπρου» ανέφερε στο timeline.gr ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τα κατεχόμενα από το 1983. Επομένως ο Τούρκος πρόεδρος θα το λάβει σοβαρά υπόψιν του στο να προβεί σε μία παρόμοια ενέργεια. Ένα από τα βασικότερα σενάρια τα οποία και έχει μελετήσει η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι και αυτό της προσάρτησης του Βόρειου μέρους του νησιού».
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανικό: Ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση – Φόβοι για ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που δημιουργείται από την ρωσοουκρανική κρίση είναι και το τι θα γίνει με την μεγάλη ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης, καθώς η πόλη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Ντονέτσκ. Εάν ο ρωσικός στρατός αποφασίσει να περάσει την λεγόμενη «γραμμή επαφής» και να επέμβει και σε αυτή την περιοχή τότε η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επεξεργαστεί πολλά σενάρια για το πως θα μπορέσει να βοηθήσει του Έλληνες ομογενείς.
Η ουκρανική κρίση δυναμώνει γεωστρατηγικά την Τουρκία
Σε ό,τι έχει να κάνει με την γενικότερη θέση της Τουρκίας στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής ο κ. Σέρμπος αναφέρει πως «πλέον θα πρέπει να προσέχουμε το τρίπτυχο μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας – Τουρκίας. Ανάλογα με την ένταση της κρίσης που θα έχουμε, η Τουρκία θα μπορεί να βγαίνει όλο και πιο αναβαθμισμένη. Να θυμίσω ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι ανταγωνιστικά στη Μαύρη θάλασσα. Για τους Αμερικανούς από την άλλη μεριά η Τουρκία είναι μία κρίσιμη παράμετρος προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη: Η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Η μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Μέσα σε όλα αυτά ο καθηγητής σημειώνει ότι υπάρχει μία θετική και γεωπολιτική ευκαιρία για την αναβάθμιση της χώρας μας. «Από το 2014 από όταν ξεκίνησε ουσιαστικά η κρίση στην Ουκρανία οι Αμερικανοί προσπαθούν να αποφύγουν την υπέρμετρη εξάρτηση από την Τουρκία και αυτό αφορά τα ζητήματα στο Αιγαίο. Τα Δαρδανέλια αποκτούν μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία και πλέον δημιουργείται η ανάγκη να υπάρξει μία δεύτερη γραμμή Άμυνας και κυρίως το Αιγαίο να παραμείνει μία καθαρά “Δυτική” θάλασσα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προωθήθηκε από τους Αμερικανούς η στρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και η σύναψη της πρόσφατης Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σέρμπος. Η συγκεκριμένη Αμερικανική στρατηγική μπορεί να «θωρακίσει» την χώρα μας απέναντι στις παράλογες τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και την αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.
Η πραγματική ατζέντα του Πούτιν
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά και από τα διαγγέλματα Πούτιν έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη παγκόσμια ανησυχία και έχουν ξυπνήσει μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον όλους τους αναλυτές είναι το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει η Ρωσία. Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο ο Ρώσος Πρόεδρος ενδεχομένως να μην έχει κατασταλάξει ούτε ο ίδιος για το μέχρι που πρέπει να πάει και σε αυτό το χρονικό διάστημα να αναμένει τις αντιδράσεις από την Δύση προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενά του βήματα. «Το βέβαιον είναι όμως ότι υπάρχει το δέντρο το οποίο είναι η Ουκρανία και υπάρχει το δάσος που αφορά την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως αυτή σφυρηλατήθηκε από την Αμερική την δεκαετία του 90» σημειώνει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή την κρίση εάν δεν λάβει κάτι που για την δική της οπτική είναι σημαντικό. Για να καταλάβουμε καλύτερα θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε το διάγγελμα της Δευτέρας του κ. Πούτιν. Εκεί διαφάνηκε ότι δεν έχουμε έναν πραγματιστή Ρώσο Πρόεδρο, καθώς η ομιλία του είχε ένα έντονο ιδεολογικό περιτύλιγμα, μία επιστροφή στο παρελθόν της τσαρικής Ρωσίας. Το πιο σοβαρό είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται το δικαίωμα στην Ουκρανία να υπάρχει ως κυρίαρχο εθνικό κράτος, θεωρώντας ότι η δημιουργία της κατά την διάρκεια της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα λάθος».
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών
Σε αυτό το σημείο ο κ. Σερμπός επισημαίνει πως το γεγονός ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «πυροβόλησε» τις συνθήκες του Μινσκ δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η προσπάθεια μιας ρωσικής «ανάγνωσης», ούτε του αρκεί του αρκεί η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Το ερωτηματικό είναι μέχρι που μπορεί να προχωρήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» υπογράμμισε ο καθηγητής, εξηγώντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν ο ρωσικός στρατός θα παραμείνει Ντονέτσκ–Λουγκάνσκ και δεν θα περάσει τη «γραμμή επαφής» στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός.
Διαβάστε ακόμη: Ουκρανικό – Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ: Η κίνηση αυτή θα πλήξει τις παγκόσμιες αγορές
Καταλήγοντας ο κ. Σέρμπος εξήγησε πως υπάρχει πιθανότητα να δούμε και κάτι μεγαλύτερο στη σκακιέρα της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς σίγουρα ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ζυγίσει αυτήν την παράμετρο. «Το κομμάτι της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας είναι το πλέον ευάλωτο και δεν ξέρουμε το κατά πόσο ο κ. Πούτιν θέλει να θωρακίσει τα συμφέροντα της χώρας του και να κλειδώσει την θέση του στην Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε.