Ουκρανία – Πούτιν: Η καλύτερη λύση είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (Βίντεο)

Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, με ευθύνη του Κιέβου, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών Αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν. «Οι συμφωνίες του Μινσκ ‘πέθαναν’ πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές Αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πέδιο».

Επιπλεον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων». «Το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.